David Bagge November 4, 2024

Miten warrantit toimivat?

Warrantti on rahoitusväline, joka antaa sinulle oikeuden ostaa tai myydä kohde-etuuden, kuten osakkeen tai indeksin, tiettyyn hintaan ja tiettyyn päivämäärään. Kun ostat warrantin, maksat preemion, joka on kohde-etuuden osto- tai myyntikustannus.

Keskeiset seikat

  • Warrantti antaa sinulle oikeuden ostaa tai myydä kohde-etuus ennalta määrättyyn hintaan ennalta määrättyyn päivään mennessä.
  • Warranttien kauppa on riskialtista. Paras tapa suojautua siltä on ottaa pieni positio suhteessa salkun arvoon.
  • Warrantit ovat samanlaisia kuin optiot, mutta niitä laskevat liikkeeseen vain liikkeeseenlaskijat.
  • Turbo-warranttien ja tavallisten warranttien erot ovat, että ”turbo-warranttien” vipuvaikutus on usein suurempi, knock-out-tasot ovat korkeammat ja maturiteetit lyhyemmät.

Mitä ovat warrantit?

Warrantti on rahoitusjohdannainen, joka antaa sinulle oikeuden ostaa tai myydä kohde-etuuden, kuten osakkeen tai hyödykkeen, tiettyyn toteutushintaan. Voit käyttää osto- tai myyntioikeutta ennen tiettyä päättymispäivää tai tiettynä päättymispäivänä. Warrantteja on kahdenlaisia, osto- ja myyntiwarrantteja. Osto-optioita kutsutaan osto-optioiksi ja myyntioptioita myyntioptioiksi.

Mitä eroa on warranttien ja muiden rahoitustuotteiden välillä?

Toisin kuin osakekaupassa, et omista kohde-etuutta, kun ostat warrantin. Tämä tarkoittaa, että sinulla ei ole äänioikeutta tai osinko-oikeutta, kuten tavallisessa osakeomistuksessa. Warrantit ovat samanlaisia kuin optiot siinä mielessä, että ne antavat sinulle oikeuden ostaa ja myydä kohde-etuuden, mutta tärkein ero on se, että warrantteja laskevat liikkeeseen liikkeeseenlaskijat, kun taas optioita voivat laskea liikkeeseen yksittäiset sijoittajat.

Miten warrantit toimivat päiväkaupassa?

Warrantti kaupankäynnin avulla päiväkauppiaat voivat käydä kauppaa erilaisilla kohde-etuutena olevilla omaisuuserillä, spekuloida nousuilla ja laskuilla ja hyötyä warranttien tarjoamasta riskien vähentämisestä. Warrantit ovat rakenteeltaan tällaisia:

  • Kohde-etuus. Omaisuuserä, jonka kurssikehitystä warrantti seuraa, esimerkiksi osake tai indeksi.
  • Tyyppi. Osto-warrantit (Call) tai myyntiwarrantit (Puts).
  • Eräpäivä. Eräpäivä on viimeinen päivä, jolloin warrantti voidaan käyttää.
  • Toteutushinta. Ennalta määrätty hinta, jolla voit ostaa tai myydä omaisuuserän.
  • Pariteetti. Warrantin ja kohde-etuuden välinen suhde, esimerkiksi 100 warranttia tarvitaan yhtä tietyn omaisuuserän yksikköä vastaan.

Miksi day traderit käyttävät warrantteja?

Päivän kauppiaat käyttävät warrantteja, koska niillä on etuja, kuten vipuvaikutus, riskien rajoittaminen ja mahdollisuus spekuloida sekä nousevilla että laskevilla markkinoilla. Warrantteihin liittyy kuitenkin myös haittoja, jotka sinun tulisi tiedostaa.

Fördelar
  • Vipuvaikutus. Suurentaa altistumista suuremmaksi kuin panoksesi – tarjoaa mahdollisuuden suurempiin tuottoihin.
  • Riskin rajoittaminen. Enimmäistappio on rajoitettu palkkioon, joka johtuu optio-oikeuden käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä.
  • Joustavuus. Käyttämällä sekä osto- että myyntitarjouksia voit spekuloida sekä nousevilla että laskevilla markkinoilla.
  • Monipuolistaminen. Voit monipuolistaa pitkän aikavälin salkkuasi warranttien avulla. Tällöin ne toimivat suojauksena.
Nackdelar
  • Markkinariski: Kohde-etuuden hinnanmuutokset vaikuttavat warrantin arvoon. Jos markkinahinta liikkuu tarpeeksi paljon vastakkaiseen suuntaan kuin warrantin hinta, warrantista voi tulla arvoton.
  • Likviditeettiriski: Kun spekuloidaan optiotodistuksilla, on tärkeää, että ne ovat likvidejä. Vähäisen likviditeetin riski on se, että et pysty ostamaan tai myymään haluamaasi hintaan.
  • Aika-arvoriski: Mitä lähempänä eräpäivä on, sitä vähemmän aikaa warrantilla on saavuttaa toteutushinta. Tämä aiheuttaa warranttien arvon alenemisen ajan myötä.
  • Liikkeeseenlaskijariski: Jos warrantin liikkeeseenlaskija ei kykene täyttämään velvoitteitaan, warrantista voi tulla arvoton.

Warrantit ja turbowarrantit

Warrantit ja turbowarrantit ovat hyvin samankaltaisia – molemmat ovat rahoitusjohdannaisia, joiden avulla sijoittaja voi spekuloida kohde-etuuden hinnanmuutoksilla. Joitakin eroja on:

  • Vipuvoima. Turbo-warranttien vipuvaikutus on voimakkaampi kuin tavallisten warranttien. Tämä tarkoittaa, että turbo-warrantit reagoivat voimakkaammin kohde-etuuden hinnanmuutoksiin, mikä tekee niistä epävakaampia ja riskialttiimpia.
  • Knock-out-taso: Tärkeä ero on se, että turbo-warranttien knock-out-taso on määritelty. Jos kohde-etuuden hinta saavuttaa tämän tason, turbowarrantti raukeaa ja menetät koko sijoituksesi.
  • Aika-arvotappio. Aika-arvotappio vaikuttaa turbo-warrantteihin vähemmän kuin tavallisiin warrantteihin. Tämä tekee niistä houkuttelevia lyhytaikaisessa kaupankäynnissä, jossa aikatappiot minimoidaan.

Erilaiset warrantit

On olemassa erityyppisiä warrantteja, joilla on erilaisia tehtäviä. Seuraavassa luetellaan ne ja selitetään kukin niistä.

  • Tavalliset warrantit. Antavat oikeuden ostaa tai myydä omaisuuserän kiinteään hintaan ennen tiettyä päivämäärää. Niitä käytetään keinotteluun hinnanmuutoksilla tai suojautumiseen (strategia riskin minimoimiseksi).
  • Turbo-optiotodistukset. Velkainstrumentteja, joissa on suuri riski ja knock-out-taso. Jos tämä taso saavutetaan, warrantti raukeaa. Turbot ovat hyviä lyhytaikaiseen, korkean riskin kaupankäyntiin.
  • Knockout-warrantit. Toimivat kuten turbo-warrantit, joilla on knock-out-taso, mutta joiden riski on rajoitettu. Soveltuvat vakaammille markkinoille, joilla knock-out-tason saavuttaminen on epätodennäköistä.
  • Plain Vanilla Warrantit, yksinkertaiset warrantit ilman knock-out-ominaisuutta. Sopivat kauppiaille, jotka haluavat spekuloida kurssiliikkeillä ilman monimutkaisia ominaisuuksia.

Miten voin ostaa ja myydä warrantteja?

  • Valitse online-välittäjä. Aloita välittäjällä, joka tarjoaa warrantteja. Useimmat verkkovälittäjät tarjoavat.
  • Analysoi. Analysoi erilaisia kohde-etuuksia, kunnes löydät vahvan kaupankäyntiasetelman.
  • Warrantin tyyppi. Valitse osto- tai myyntiwarrantti riippuen kohde-etuuden analyysin tuloksista.
  • Merkintähinta ja maturiteetti. Valitse warrantti, jonka toteutushinta ja maturiteetti ovat strategiasi kannalta oikeat. Pidemmät maturiteetit ja lähempänä markkinahintaa olevat warrantit ovat usein kalliimpia. Päiväkauppiaana valitset yleensä lyhyitä maturiteetteja, koska kaupankäynti tapahtuu pääasiassa päivänsisäisesti.
  • Tilaukset. Voit toteuttaa kauppasi joko markkinatoimeksiannolla (jolloin ostat suoraan markkinahintaan) tai myös rajatoimeksiannolla (jolloin annat tietyn hinnan, johon toimeksianto toteutetaan).
  • Seuranta. Seuraa markkinoiden ja omaisuuseräsi kehitystä. Säädä tai myy, jos tavoitteet täyttyvät tai markkinat muuttuvat.
  • Sulje positio. Myy warrantti tai käytä sitä ennen eräpäivää. Jos warrantti on ”in the money” (kun kohde-etuuden hinta on suotuisa verrattuna toteutushintaan), voit käyttää sitä ostaaksesi tai myydäksenne kohde-etuuden.

Warrantti-luettelo

Warrant List on Marketmaten tarjoama ilmainen palvelu. Sen avulla voit tutustua ja vertailla kaikkia Euroopan johtavien liikkeeseenlaskijoiden pörssilistattuja tuotteita. Vertailemalla niitä ennen kaupankäyntiä voit päiväkauppiaana arvioida paremmin sekä riskejä että palkkioita. Alustan tallennussuodatinominaisuuden avulla on helppo palata räätälöityihin hakuihin, mikä säästää aikaa tulevissa kaupoissa. Warrantti-luettelo löytyy täältä.

Tiivistelmä

Warrantit ovat rahoitusvälineitä, jotka antavat oikeuden ostaa tai myydä kohde-etuuden ennalta määrättyyn hintaan tietyn ajanjakson ajan. Warrantit ovat automaattisesti vivutettuja, mikä tarkoittaa, että sekä voitot että tappiot voivat olla suuria. Tämän vuoksi ne ovat suosittuja päivänsisäisessä kaupankäynnissä. Markkinoiden liikkeiden, aika-arvon menetyksen ja liikkeeseenlaskijariskin kaltaiset riskit voivat aiheuttaa warrantin arvonmenetyksen. Näiden riskien ymmärtäminen ja riskinhallintastrategioiden käyttäminen on siksi ratkaisevan tärkeää, jos haluat käydä warranttikauppaa tehokkaasti.

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Mikä on warrantti?

Warrantti on rahoitusväline, joka antaa haltijalle oikeuden ostaa tai myydä kohde-etuus ennalta määrättyyn hintaan tietyn ajan kuluessa.

Mitä eroa on warranttien ja optioiden välillä?

Ero on siinä, että warrantit ovat yleensä yritysten tai pankkien liikkeeseen laskemia, kun taas optioilla käydään kauppaa pörssissä. Warranttien maturiteetti on myös pidempi ja niillä voi olla tarkemmat ehdot kuin optioilla.

Voinko menettää enemmän kuin warranttien panos?

Ei, et voi menettää panostasi enempää. Tappiot rajoittuvat warrantista maksamaasi summaan.

Voinko aina myydä warrantteja?

Warrantteja voi myydä pörssin kaupankäyntiaikoina, mutta likviditeetti voi vaihdella. Myynti voi olla vaikeaa, jos ostajia on vähän tai jos markkinat ovat epälikvidit.

Miten vipuvaikutus toimii optiotodistuksissa?

Vipuvipu suurentaa sekä mahdollisia voittoja että tappioita. Pienetkin muutokset kohde-etuuden hinnassa voivat siten johtaa merkittäviin muutoksiin warrantin arvossa.

Samankaltaiset artikkelit

Katso kaikki
October 8, 2024
Hollowing-out-ilmiö - Mitä se on ja miten se vaikuttaa sijoituksiisi?
Eroosiovaikutus syntyy, kun pääoman arvo laskee, koska prosentuaalista laskua seuraa yhtä suuri prosentuaalinen nousu, joka ei...
November 29, 2024
Knock-out warrantit
Knock-out-warrantit, joita joskus kutsutaan Unlimited Turboiksi, ovat rahoitusvälineitä, joita käytetään keinotteluun kohde-etuuden hinnanmuutoksilla. Nämä warrantit ovat...
April 24, 2024
Mini Futures - Pörssilistattu tuote
Minifutuurit ovat rahoitusvälineitä, joiden avulla sijoittajat voivat spekuloida kohde-etuuden, kuten osakkeiden, indeksien tai hyödykkeiden, hinnanmuutoksilla. Vipuvoiman...