Bull (tjur) och bear (björn) är vedertagna definitioner på en marknads eller underliggandes riktning. Enkelt uttryckt är en bull-marknad (eller tjurmarknad) en marknad som på det stora hela on suuntaus ylöspäin, kun taas karhumarkkinat ovat laskusuuntaiset.
Keskeiset kohdat
- Härkä- ja karhumarkkinoiden määritelmä ja miten härkä- ja karhumarkkinat vaikuttavat sinuun sijoittajana.
- Härkä- ja karhumarkkinoiden mahdollisuudet ja riskit.
- Härkä- ja karhusertifikaatit, mitä ne ovat sekä niiden edut ja haitat
- Strategiat siitä, miten lähestyä härkä- ja karhumarkkinoita parhaiten.
Mitä ovat härkä- ja karhumarkkinat?
Härkämarkkinat ovat ajanjakso, jolloin rahoitusvarojen, kuten osakkeiden, joukkovelkakirjojen tai hyödykkeiden hinnat nousevat ajan myötä. Niille on ominaista myönteinen markkinakehitys, jolloin sijoittajat suhtautuvat tulevaisuuteen optimistisesti ja odottavat hintojen nousun jatkuvan. Yleensä tämä tarkoittaa, että omaisuuserille on vahva kysyntä, jonka taustalla on usein talouskasvu, hyvät yritysvoitot tai alhainen työttömyys. Sama pätee myös karhumarkkinoihin.
Käytännössä härkä- ja karhumarkkinat tiivistyvät luottamukseen ja kysyntään. Mitä suurempi luottamus ja kysyntä, sitä enemmän sijoittajat haluavat ostaa ja sitä vähemmän myydä, joten hinnat nousevat. Tämä on härkämarkkinoiden ydin. Sitä vastoin kun luottamus ja kysyntä markkinoilla ovat alhaisia, seurauksena on laskeva hintakehitys. Sijoittajien kollektiivinen ja volyymipainotettu myyntihalukkuus ylittää ostohalukkuuden. Silloin karhumarkkinat ovat täydessä vauhdissa, ja kaavioissa syntyy paljon kaltevia viivoja ja punaisia palkkeja.
Yksi asia, joka on syytä pitää mielessä, on se, että sekä härkä- että karhumarkkinat ovat murto-osia ja sykliriippuvaisia. Tämä tarkoittaa, että härkämarkkinat eivät tapahdu vain kuukausien ja vuosien aikana vaan myös lyhyemmällä aikavälillä. Päiväkauppiaat voivat esimerkiksi tunnistaa ja hyödyntää yhden päivän tai jopa muutaman tunnin tai minuutin kestävän härkätrendin.
Aktiiviset elinkeinonharjoittajat, kuten päivä- ja swing-kauppiaat, hyödyntävät markkinatrendejä ja voivat ansaita rahaa sekä nousu- että laskusuhdanteissa. Tämä kaupankäyntityyli on perinteistä kaupankäyntityyliä monimutkaisempi,
pitkäaikainen osta ja pidä, jossa ostetaan omaisuuserä pitkäksi aikaa ja toivotaan sen arvon nousevan.
Härkä- ja karhumarkkinoiden aktiivinen hyödyntäminen ajanjaksosta riippumatta edellyttää yleensä teknisen analyysin tuntemusta ja kokemusta. Aktiiviseen kaupankäyntiin liittyy aina riski, mutta se voi olla erittäin tuottoisaa, jos olet taitava. Ei ole harvinaista, että osa sijoittajien salkusta on varattu pitkän aikavälin sijoituksiin ja osa lyhytaikaisempaan kaupankäyntiin, kuten päivä- tai swing-kaupankäyntiin.

Nousumarkkinat – markkinat, joilla hinnat nousevat
Nousumarkkinat tarkoittavat, että jonkin kohde-etuuden hinta nousee ajan mittaan. Kyse voi olla osakkeista, kryptovaluutoista, indekseistä tai hyödykkeistä. Kun puhutaan härkämarkkinoista, puhutaan yleensä nykyisestä makronäkökulmasta ja makrosyklistä. Kyse on siis suurennetusta näkökulmasta, jossa meillä on ollut härkämarkkinat esimerkiksi asuntomarkkinoiden romahduksen pohjan jälkeen vuonna 2009.
Mutta kuten aiemmin mainittiin, nousumarkkinoita voidaan mitata millä tahansa aikahorisontilla. Hyvin lyhytaikaisia aikagrafiikoita tarkasteleva päiväkauppias voi tunnistaa useita pieniä härkämarkkinoita yhden päivän aikana – ja niiden välissä on vastaavia karhumarkkinoita. Sillä aivan kuten näemme luonnossa syklisiä ja murto-osaisia kuvioita, näemme niitä myös osakemarkkinoiden kuvaajissa.

Karhumarkkinat – markkinat, joilla hinnat laskevat
Karhumarkkinat ovat osakemarkkinoilla ajanjakso, jolloin sijoitushalukkuus on alhainen, jolloin yhä harvempi ostaa ja useampi myy. Näin syntyy suuri tarjonta ja vähäinen kysyntä, ja hinnat laskevat vähitellen. Jotta osakemarkkinat voidaan luokitella karhumarkkinoiksi, kurssien on oltava laskusuunnassa. Teknisessä analyysissä on erilaisia mittareita, joiden avulla määritetään, milloin kohde-etuus on karhumarkkinoilla. Useimmiten väitetään, että alemmat liukuvat keskiarvot ovat ylempiä alempana, esimerkiksi MA20 on alempana kuin MA50, joka puolestaan on alempana kuin MA200.
Karhumarkkinoiden pituus voi vaihdella suuresti, mutta tilastollisesti karhumarkkinat ovat yleensä lyhyempiä kuin nousumarkkinat. Samaan aikaan hinnat laskevat yleensä nopeammin kuin nousevat härkämarkkinoilla – tämä ilmaistuna prosentuaalisena muutoksena aikayksikköä kohti. Tämän vuoksi härkämarkkinoilla voi olla pitkä ja tasainen nousu, kun taas karhumarkkinat voivat pyyhkiä suuren osan noususta pois lyhyessä ajassa, koska kuvaajan kaltevuus on jyrkkä.
Nykyhistorian tunnetuin esimerkki karhumarkkinoista on vuoden 1929 pörssiromahdus, joka johti dramaattiseen kurssilaskuun. Kesti 26 vuotta ennen kuin Dow Jones -indeksi toipui edelliseen ennätykselliseen huippuunsa ja 62 vuotta ennen kuin se toipui inflaatiokorjattuna.

Miten nousu- ja laskumarkkinat vaikuttavat sijoittajiin?
Se, miten härkä- ja karhumarkkinat vaikuttavat sinuun sijoittajana, riippuu täysin yleisestä kaupankäyntistrategiastasi ja -filosofiastasi. Esimerkiksi ammattitaitoiselle kauppiaalle markkinailmastolla ei ole niinkään väliä – hän tienaa rahaa nousuista ja laskuista riippumatta.
Pitkän aikavälin osta ja pidä -sijoittajalle, joka ostaa osakkeita ja rahastoja ja pitää ne hallussaan useita vuosia, esimerkiksi salkun arvo kasvaa niin kauan kuin nousumarkkinat jatkuvat. Lisäksi osinkoa maksavien yhtiöiden osakkeenomistajille osingot yleensä kasvavat sitä enemmän, mitä enemmän kyseiset yhtiöt kasvavat.
Pitkäaikaisille sijoittajille karhumarkkinat – ja etenkin pidemmät – ovat kuitenkin arvonmenetyksen ja odottelun aikaa. Niin kauan kuin kyseiset sijoittajat eivät välttämättä ole riippuvaisia sijoitetusta pääomasta, suurin osa odottaa yleensä karhumarkkinoiden loppua ja ehkä jopa käyttää tilaisuutta hyväkseen hankkimalla lisää osakkeita ja rahastoja erityisen halpana aikana. Karhumarkkinat johtavat kuitenkin mahdollisten osinkojen määrän ja suuruuden vähenemiseen sekä salkun arvon alenemiseen.
Pitkän aikavälin sijoittajana voi olla hyvä ajatus myydä vähitellen pienempiä osuuksia markkinahinnan noustessa. Saatat jäädä vaille arvoa, jos markkinat jatkavat nousuaan, mutta ei ole koskaan väärin lukita voittoja, kun markkinat nousevat. Sitten kun käteistä on käytettävissä, kun markkinat joutuvat laskusuhdanteeseen, se on loistava tilaisuus sijoittaa voitot uudelleen pienemmällä riskillä ja ostaa lisää osakkeita – edellyttäen, että suhtaudut edelleen myönteisesti osakemarkkinoiden pitkän aikavälin näkymiin.
Sijoittaminen nousumarkkinoilla
On olemassa monia menestyksekkäitä lähestymistapoja sijoittamiseen nousumarkkinoilla. Viime kädessä se on täysin yksilöllistä. Oikea strategia perustuu henkilökohtaiseen kaupankäyntifilosofiaasi ja riskinottohalukkuuteesi.
Monet suosivat esimerkiksi kuukausittaista säästämistä, jolloin he sijoittavat osan palkastaan rahastoihin tai osakkeisiin. Toiset taas haluavat sijoittaa enemmän yrityksiin, joihin he uskovat perustavanlaatuisista syistä ja jotka eivät ole ylihinnoiteltuja. Härkämarkkinoiden loppuvaiheessa on vaikeampi löytää niin sanottuja arvoyhtiöitä eli yhtiöitä, jotka ovat aliarvostettuja raportteihinsa nähden.
Joillakin pitkän aikavälin sijoittajilla on päätöksenteossaan yleinen tekninen näkökulma, ja he sijoittavat vain silloin, kun tietyt tekniset mittarit aktivoituvat, esimerkiksi kun MA20 on korkeampi kuin MA50, joka puolestaan on korkeampi kuin MA200 viikkokaaviossa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että on olemassa kolme päästrategiaa, joita ihmiset käyttävät härkämarkkinoiden hyödyntämiseen:
- Kuukausittaiset säästöt
- Sijoitetaan suurempia summia varhaisessa vaiheessa, kun he uskovat härkämarkkinoiden olevan syntymässä.
- Teknisesti perustellut kaupankäyntipäätökset
Karhumarkkinoiden strategiat
Kun markkinat ovat laskusuunnassa pitkiä aikoja, on ensimmäiseksi seurattava makrotilannetta. Miltä korkotaso näyttää? Mikä on geopoliittinen tilanne? Tällaiset muuttujat antavat hyvän käsityksen markkinoiden tunnelmista ja mahdollisen karhumarkkinan pitkän aikavälin luonteesta.
Pitkän aikavälin sijoittajalle karhumarkkinat voivat olla erinomainen tilaisuus ostaa käteistä fundamentaalisesti alennettujen yhtiöiden osakkeita. Tämä edellyttää kuitenkin, että karhumarkkinat ovat pikemminkin tilapäinen taantuma kuin taloudellinen lama. Lyhytaikaiset taantumat ovat erinomaisia ostomahdollisuuksia, lamat eivät niinkään. Tätä on tietysti vaikea tietää etukäteen, ja se jo itsessään korostaa, miksi kaikkiin sijoituksiin liittyy riski.
Aktiiviselle sijoittajalle, erityisesti päivä- ja swing-kaupankäyttäjille, pitkäaikainen laskusuhdanne on usein erittäin tuottoisa tilaisuus ansaita rahaa. Syy tähän on yksinkertainen: hinnat laskevat yleensä nopeammin karhumarkkinoilla kuin nousevat nousumarkkinoilla. Toisaalta kaupankäyntiin karhumarkkinoilla liittyy suurempia riskejä, sillä kaupankäynti on epävakaampaa ja ailahtelevampaa. Tilapäiset hintapiikit ylöspäin ovat yleensä aggressiivisia ja suuria, ja ne voivat siksi tyrmätä kaikki viputuotteet. Siksi on äärimmäisen tärkeää olla varovainen, kun lähdetään lyhyeksi karhumarkkinoilla.
Lopuksi, tietyillä kohde-etuutena olevilla arvopapereilla on taipumus suoriutua paremmin laskusuhdanteiden aikana. Esimerkiksi eri hyödykkeiden hinnoilla on taipumus nousta, joten aktiivinen tasapainottaminen näissä hyödykkeissä voi olla hyvä tapa hajauttaa salkkua.

Mitä ovat härkä- ja karhutodistukset?
Bull-sertifikaatti on pörssilistattu tuote, johdannainen, joka heijastaa tietyn kohde-etuuden kehitystä. Näillä sertifikaateilla on yleensä päivänsisäinen vipu, esimerkiksi 3x. Tämä tarkoittaa, että jos kohde-etuuden hinta nousee +2,5 %, bull-sertifikaatin hinta nousee +7,5 %. Huomaa kuitenkin, että nämä hinnat ovat päivänsisäisiä. Jos kurssi nousee seuraavana päivänä, sertifikaatin arvo nousee korkoa korolle -periaatteen mukaisesti. Sama pätee, jos härkätodistuksen hinta laskee usean päivän aikana. Tällöin kyseessä on nopea eroosioilmiö.
Jos omistat bull-sertifikaatin 5-kertaisella vipuvaikutuksella ja kohde-etuuden hinta laskee -4 % yhtenä päivänä, olet menettänyt -20 % (5 x -4 %). Jos seuraavana päivänä kohde-etuus nousee +4 %, myös härkätodistus nousee +20 %, mutta eilisen päätösarvosta. Tällöin olet menettänyt 4 % liikkeestä, joka kohde-etuutena olisi periaatteessa plus tai miinus nolla.
Bear-sertifikaattien periaate on täsmälleen sama, mutta päinvastoin.
Tästä syystä härkä- ja karhutodistukset ovat erinomaisia päivänsisäiseen kaupankäyntiin, mutta harvoin pidemmän aikavälin kaupankäyntiin, jossa Mini Futures on parempi tuotevaihtoehto. Ainoa poikkeus on, jos kohde-etuus kehittyy tasaisesti ja ilman suuria hintamuutoksia vastakkaiseen suuntaan. Huomaa, että tällaisia tilanteita on hyvin vaikea tunnistaa etukäteen ja hyötyä niistä onnistuneesti.
Bull-sertifikaatit
Bull-sertifikaatti on johdannainen, joka kuvastaa tietyn kohde-etuuden prosentuaalista hintavaihtelua, ja sillä käydään yleensä kauppaa vipuvaikutuksella. Härkäsertifikaatin tasot nollataan jokaisen kaupankäyntipäivän jälkeen, mikä aiheuttaa nopean eroosioefektin, jos kohde-etuuden hinta ei ole jatkuvassa nousussa.
Bull-sertifikaateista on tullut viime vuosina suosittuja erityisesti päiväkauppiaiden ja muiden lyhytaikaisten päivänsisäisten kauppiaiden, kuten scalperien, keskuudessa, koska ne mahdollistavat tuotteiden vipuvaikutuksen ansiosta suuremmat tuotot pienemmillä sijoituksilla. Esimerkkejä suosituista bull-sertifikaateista ovat öljy, indeksit ja tilapäisesti hypetetyt osakkeet, kuten Nvidia tai Tesla.
Ennen kuin sijoitat bull-sertifikaatteihin, on tärkeää tietää, että tietty vipuvaikutus ei ole yleinen. 5x esimerkiksi Teslassa merkitsee huomattavasti suurempaa riskiä ja volatiliteettia kuin 20x öljyssä. Samoin on muistettava, että kaikkien bull-sertifikaattien arvo laskee lopulta nollaan. Eroosiovaikutus vie aina veronsa pitkällä aikavälillä. Sinun tulisi myös olla tietoinen tasapainotustasoista ja niiden vaikutuksesta tuotteiden hintoihin.
Bear-sertifikaatit
Bear-sertifikaatit noudattavat samaa periaatetta kuin bull-sertifikaatit (ks. yksityiskohtainen kuvaus edellä). Niitä käytetään pääasiassa lyhytaikaiseen tai päivänsisäiseen kaupankäyntiin, jotta voidaan hyötyä tietyn kohde-etuuden laskevista hinnoista.
Bear-sertifikaatteihin liittyy suurempia mahdollisuuksia mutta myös suurempia riskejä kuin bull-sertifikaatteihin. Tämä johtuu siitä, että jyrkkiin kurssilaskuihin liittyy usein jyrkkiä nousuja. Koska karhutodistuksissa on nopeaa eroosiota, karhutodistuksen pitäminen useita päiviä epävakaina aikoina voi siksi olla hyvin vahingollista.
Käytännön esimerkki on, jos ostat Bear Tesla X5:n, eli vivulla 5x. Oletetaan, että kaikki alkaa hyvin. Teslan kurssi laskee -10 % päivän aikana, minkä jälkeen ansaitset +50 % sijoituksestasi. Seuraavana päivänä osake toipuu ja nousee +8 %. Tämän jälkeen olet -10 % miinuksella, vaikka kohde-etuuden hinta on edelleen nettomääräisesti negatiivinen sijoituksestasi lähtien – eli 100:sta 150 yksikköön sen jälkeen, kun olet alun perin voittanut 50 %, miinus -40 % (8 % x 5) x 150 = 90 yksikköä.
Härkä- ja karhusijoittamisen hyödyt ja riskit
Härkämarkkinoille sijoittamisen etuna on se, että härkämarkkinat edustavat vakaampaa markkinailmastoa kuin karhumarkkinat. Todennäköisyys, että voit kasvattaa salkkusi arvoa, on siis verrattain hyvä – varsinkin jos pysyt turvallisemmissa ja vakaammissa sijoituskohteissa. Kun tartut härkämarkkinoihin, etenkin varhaisessa vaiheessa, voit saada nopeasti kestävän korotuksen sijoituksillesi. Härkämarkkinoille sijoittamiseen liittyy kuitenkin myös riskejä. Kaiken arvo ei nouse, vaikka osakemarkkinoilla menisi yleisesti ottaen hyvin.
Karhumarkkinat tarjoavat toisaalta oivaltavalle sijoittajalle loistavia mahdollisuuksia ansaita nopeasti paljon rahaa. Hinta tästä on kuitenkin paljon vaikeampi kaupankäyntiympäristö, jossa kokeneimpienkin on pidettävä kieli tiukasti poskessa.
Pitkän aikavälin sijoittajalle karhumarkkinat merkitsevät pitkiä arvonmenetysjaksoja. Jos sinulla on varaa odottaa karhukautta, maksamasi hinta on aika. Niille, joilla on käteistä, voi karhumarkkinoiden aikana tarjoutua harvinaisia ostomahdollisuuksia.
Kuten minkä tahansa sijoituksen kohdalla, suojautuminen ei ole koskaan väärin. Tämä tarkoittaa säännöllisten osuuksien myymistä arvon noustessa. Tällä tavoin olet lukinnut osan voitosta ja olet samalla valmis ja valmistautunut mahdollisiin laskumarkkinoihin.
Nousumarkkinoiden edut
Härkämarkkinoiden etuna on, että tunnelma on vahva. Ihmiset ovat positiivisia ja ostohalukkuus ylittää tarjonnan, mikä johtaa eri osakkeiden yleiseen hinnannousuun.
”Kuumille” yrityksille härkämarkkinat voivat tehdä ihmeitä hinnoille. Esimerkkejä nykyisistä härkämarkkinoista ovat Tesla, Bitcoin, Evolution ja Ndivia, jotka kaikki kokivat mielettömiä hintaliikkeitä ylöspäin.
Karhumarkkinoiden riskit
Kuten satunnaisia kohtaamisia karhujen kanssa metsässä, sijoittajat yleensä pelkäävät karhumarkkinoita. Ne voivat aiheuttaa suuria aukkoja muuten hyvään salkun suorituskykyyn. Erityisen petollisen niistä tekee se, että ne iskevät yleensä kovaa ja nopeasti – nopeammin kuin ihmiset ehtivät reagoida. Tämä tarkoittaa sitä, että karhumarkkinoiden alku on usein paniikkia, jolloin kaikki haluavat irtautua omistuksistaan samanaikaisesti. Tämä aiheuttaa valtavan epätasapainon kysynnän ja tarjonnan välille, jolloin kysyntä kasvaa ja kysyntä vähenee – ja molemmat rajusti.
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että paras strategia pitkän aikavälin investoinneille on ”istua paikallaan”. Kunhan olet tietoinen siitä, että karhumarkkinoita tulee, voit yksinkertaisesti odottaa niitä. Ja jos sinulla on käteistä laskusuhdanteen aikana, sinulla on usein harvinainen tilaisuus ostaa suosikkisi alennuksesta. Huomaa kuitenkin, että monet vähemmän vakaat yhtiöt ovat vaarassa kadota kokonaan pidempien laskusuhdanteiden aikana. Keskity siksi yrityksiin, joilla on vahvat perustekijät ja suuri käteisvaranto.
Artikkelin yhteenveto
Tässä artikkelissa olet saanut perusteellisen käsityksen siitä, mitä härkä- ja karhumarkkinat sekä härkä- ja karhutodistukset tarkoittavat.
Ymmärtämällä konkreettisesti, mitä härkä- tai karhumarkkinat ovat ja miten voit parhaiten hyödyntää mahdollisuudet ja samalla minimoida riskit aktiivisesti, voit maksimoida läsnäolosi osakemarkkinoilla. Niille, jotka käyvät kauppaa aktiivisemmin, erityisesti päivänsisäisesti, pienten härkä- ja karhumarkkinoiden syklien – kyllä, niinkin pienten kuin päivänsisäisten syklien – oikea tunnistaminen voi johtaa säännöllisiin
kaupankäynnin menestykseen päiväkaupan muodossa, jolloin härkä- ja karhutodistusten vastuullinen ja asiantunteva käyttö voi auttaa sinua edelleen.
Tieto ja valmistautuminen ovat avainasemassa sijoittamisessa, olipa kyse sitten päiväkaupankäynnistä tai ostamisesta ja pitämisestä.
Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset
Miten voin suojata sijoituksiani karhumarkkinoiden aikana?
Hajauttamalla, käyttämällä suojaavia sijoituksia, kuten joukkovelkakirjoja ja kultaa, ja noudattamalla pitkän aikavälin sijoitusstrategiaa.
Miten vipuvaikutus toimii härkä- ja karhutodistuksissa?
Vipuvaikutus lisää altistumista markkinoiden liikkeille sijoittamatta itse koko summaa, mikä voi johtaa suurempiin voittoihin tai suurempiin tappioihin.
Milloin on parasta sijoittaa härkämarkkinoille?
Jos mahdollista, on parasta sijoittaa härkämarkkinoiden alkuvaiheessa, kun merkkejä talouskasvusta ja omaisuuserien lisääntyneestä kysynnästä alkaa näkyä.