David Bagge May 1, 2024

Vipuvaikutus

I denna artikel kommer du få en holistisk överblick på vad hävstång är inom trading. Här utforskas både grundläggande och avancerade koncept inom hävstång som verktyg för att öka din förståelse och maximera dina möjligheter att applicera dem framgångsrikt i dina investeringar.

Vieritä sivulle nähdäksesi lisää artikkeleita

Keskeiset kohdat

Tässä artikkelissa saat perusteellisen yleiskatsauksen vipuvaikutuksella käytävästä kaupankäynnistä. Keskustelemme erityisesti seuraavista seikoista:

  • Mikä on vipuvaikutus?
  • Eri viputuotteiden ero
  • Mitä on otettava huomioon vivulla käytävässä kaupankäynnissä
  • Parhaat strategiat vipuvaikutuksella käytävään kaupankäyntiin
  • Missä kannattaa käydä kauppaa vivulla

Vipuvoima kaupankäynnissä

Kun käydään kauppaa vipuvaikutuksella, voit saada sijoitetulle pääomalle huomattavasti suuremman prosentuaalisen tuoton kuin esimerkiksi ostamalla osakkeen suoraan. Tämä tarkoittaa, että voit saavuttaa rahassa mitattuna samat tulokset kuin osakkeella, mutta sijoittamalla pienemmän summan. Korkeamman tuoton myötä riskit kuitenkin kasvavat suorassa suhteessa.

Vipuvivulla käytävä kaupankäynti, esimerkiksi Bull & Bear -todistuksissa, soveltuu lähinnä lyhytaikaiseen kaupankäyntiin yrittäen hyödyntää tilapäisiä kurssiliikkeitä.

Kaupankäynti Bull & Bear -sertifikaattien kaltaisilla sertifikaateilla on hyvin riskialtista. Hyvä tietämys ja huolellinen valmistautuminen ovat siksi erittäin tärkeitä.

Miten vipuvaikutus toimii rahoitusmaailmassa?

Rahoitusmaailmassa vivun avulla voit käydä kauppaa suuremmilla summilla kuin käytettävissäsi oleva pääomasi käyttämällä osan sijoituksestasi vakuutena välittäjältä saatavaa lainaa varten.

Viputuotteita laskevat liikkeeseen tietyt pankit (liikkeeseenlaskijat), usein suuret kansainväliset pankit, kuten Vontobel, Societe Generale tai Nordea. Nämä liikkeeseenlaskijat varmistavat tuotteiden asianmukaisen toiminnan ja likviditeetin. Liikkeeseenlaskijat puolestaan ovat suojattuja positioiltasi ja ansaitsevat rahansa marginaaleista ja koroista.

Mitä vipuvaikutus tarkoittaa rahoituksessa?

Rahoituksessa termi vipuvaikutus tarkoittaa lainatun pääoman käyttämistä investoinnin rahoittamiseen. Tarkoituksena on kasvattaa mahdollista tuottoa sijoittamalla enemmän rahaa kuin panostat. Tämä tarkoittaa tietysti myös sitä, että riskit kasvavat suorassa suhteessa, sillä tappiot voivat olla suuremmat kuin sijoitettu summa.

Tyypillinen esimerkki vipuvaikutuksesta rahoituksessa on talon osto, jossa ostajana panostat yleensä pienen summan ja lainaat loput. Jos ostat talon 100 000 eurolla ja 90 prosentin kiinnityksellä ja myyt sen sitten 130 000 eurolla, olet saanut 200 prosentin voiton 10 000 euron sijoituksestasi.

Millaisilla viputuotteilla voin käydä kauppaa vipuvaikutuksella?

Viputuotteita on erityyppisiä riippuen tarkoituksestasi ja tavoitteestasi. Kaikilla näillä tuotteilla on erilaiset rakenteet ja ne soveltuvat eri tarkoituksiin. Väärän tuotteen valitseminen voi olla suoraan haitaksi kaupankäynnillesi. Siksi on erittäin tärkeää, että tiedät, mitä tuotetyyppiä on paras soveltaa sijoituksen tarkoituksesta riippuen.

Esimerkiksi Bull & Bear -sertifikaatit sopivat hyvin päivä- ja päivänsisäiseen kaupankäyntiin, Mini Futures ja rajoittamattomat Turbot päivänsisäiseen ja swing-kaupankäyntiin, kun taas optiot ovat suosittuja suojausinstrumentteja.

Yleisimmin käytetyt viputuotteet ovat Mini Futures, Unlimited Turbot, Bull & Bear Certificates ja ETF:t. Lisäksi voit käydä kauppaa myös optiotodistuksilla ja optioilla.

Esimerkkejä vivutetuista osakkeista

Soveltamalla viputuotetta osakkeeseen itse kantaosakkeen sijaan voit saavuttaa ”turbovaikutuksen” suorituskykyyn. Esimerkiksi ostamalla Applea 2x vivutuksella voit tulla sisään puolet tavallisen osakkeen pääomasta ja saavuttaa samanlaisen tuloksen. Huomaa, että et saa osinkoja.

Kun käydään kauppaa tavallisella osakkeella, kuten Applella, voit menettää koko sijoitetun pääoman vain siinä tapauksessa, että yhtiö menee konkurssiin. Jos kuitenkin ostat Applen viputuotteena, voit menettää koko sijoituksesi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos Apple-tuotteesi kaatuu, ei ole mitään mahdollisuuksia toipua, vaikka kantaosakkeen arvo lopulta nousisikin.

Esimerkkejä vipuvaikutteisista varoista

ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka tarjoaa vipuvaikutusta tuottoon. ETF:n ja tavallisen vivutetun pörssilistatuotteen ero on se, että ETF sisältää useita kohde-etuuksia, kun taas vivutettu tuote seuraa yhden kohde-etuuden kehitystä.

Toisin kuin rahastoilla, ETF:llä käydään kauppaa reaaliaikaisesti. Niillä käydään siis kauppaa samalla tavalla kuin Mini Futureilla, Unlimited Turbolla tai Bull & Bear -sertifikaatilla.

Sijoittamalla ETF:ään voit saada korkeamman tuoton sijoituksellesi verrattuna tavalliseen rahastoon. Otat kuitenkin suhteessa suurempia riskejä, eikä sinulla ole pääomasuojaa tai pääomatakuuta, vaan riskeeraat koko sijoitetun pääoman.

Miten aloittaa kaupankäynti vipuvaikutuksella?

Ennen kuin voit käydä kauppaa viputuotteilla, on äärimmäisen tärkeää, että tiedät, miten ne toimivat ja millainen tuote sopii parhaiten sijoitukseesi. Jokainen viputuote on rakenteeltaan erilainen perustavanlaatuisilla tavoilla. Väärän tuotteen valitseminen, kuten korkean vipuvaikutuksen Bull & Bear -sertifikaatti swing-kauppiaalle, voi tulla hyvin kalliiksi.

Maksimoidaksesi mahdollisuutesi menestyä hyvin, suosittelemme, että luet lisää kustakin tuotteesta osoitteessa www.marketmate.fi, ja aloitat ”paperikaupankäynnillä”, jos olet aloittelija. Näin saat riskittömän käsityksen kunkin tuotetyypin ominaisuuksista, eduista ja riskeistä.

Millä omaisuuserillä ja markkinoilla voidaan käydä kauppaa vivutuksella?

Sijoittajana voit käydä kauppaa viputuotteilla useimmilla markkinoilla ja omaisuusluokissa. Näitä ovat erityisesti

Yksittäiset osakkeet. Esimerkkejä: Nokia, Tesla ja Apple

Osakeindeksit, esimerkiksi: S&P 500, DAX ja Nasdaq

Valuuttaparit. Esimerkkejä: EURSEK, USDEUR ja USDJPY.

Hyödykkeet, esimerkkejä: öljy, kulta, kaasu ja appelsiinimehu

Kryptovaluutat. Esimerkkejä: Bitcoin ja Ethereum

On tärkeää tietää, että edellä mainitut markkinat ja omaisuusluokat käyttäytyvät eri tavoin, ovat eri tavoin epävakaita ja reagoivat eri tavoin makrouutisiin ja -tekijöihin. Joillekin, kuten osakkeille ja indekseille, voi sopia hieman pidempi aikaväli, kun taas esimerkiksi valuuttapareille ja joillekin hyödykkeille ei.

Tässäkin tapauksessa on tärkeää valita oikea tuote omaisuuslajin, markkinoiden ja sijoitushorisontin mukaan.

Miten lasketaan warranttien vipuvaikutus?

Warrantin vipuvaikutus lasketaan jakamalla kohde-etuuden, kuten öljyn, hinta warrantin hinnalla (toteutushinnalla). Tulokseksi saat vipuvaikutuksen eli sen, kuinka suuri on kohde-etuuden kurssimuutosten tuoma voitto verrattuna itse warrantin kurssimuutoksiin.

Ennen warrantilla kaupankäyntiä on tärkeää tietää ja ottaa huomioon seuraavat asiat (edellä mainittujen lisäksi), sillä ne voivat vaikuttaa hintaan:

Delta-arvo. Kuvaa, kuinka herkkä warrantin hinta on kohde-etuuden muutoksille. Mitä suurempi delta-arvo on, sitä enemmän warrantin hinta reagoi kohde-etuuden kurssimuutoksiin.

Eräpäivä. Mitä lähempänä warrantin eräpäivä on, sitä suurempi volatiliteetti.

Rahoitusvivun historia

Vipukauppa sai alkunsa 1920-luvun alussa, jolloin voitiin käydä kauppaa ”marginaalilla”. Tämä tarkoitti sitä, että voit lainata rahaa ostaaksesi osakkeita käyttämällä omia osakkeitasi vakuutena. Tämä vaikutti osaltaan vuoden 1929 pörssiromahdukseen, jonka jälkeen tulivat käyttöön selkeämmät säännökset ja turvallisemmat tuotteet.

Lähes heti romahduksen jälkeen keksittiin futuurit, joita seurasivat optiotodistukset ja optiotodistukset, ja 1970-luvulla optiokauppa lähti nousuun. 2000-luvulla on syntynyt runsaasti uusia, turvallisempia tuotteita, kuten Mini Futures, Unlimited Turbos ja Bull & Bear -todistukset.

Rahoitusalan vipuvaikutuskauppa keksittiin antamaan sijoittajille mahdollisuus lisätä pääoman mahdollista tuottoa käyttämällä lainattua rahaa. Tämän menetelmän avulla sijoittajat voivat tehdä suurempia kaupankäyntipositioita kuin heidän oma pääomansa normaalisti sallisi. Vipukaupankäynnin juuret juontavat juurensa 1900-luvun alkupuolelle, jolloin pörssivälittäjät alkoivat tarjota asiakkailleen lainajärjestelyjä osakkeiden ostamista varten, jolloin heidän ostovoimansa ja mahdollinen voittonsa (tai tappionsa) moninkertaistuivat. Tämä käytäntö on kehittynyt ja sisällytetty eri rahoitusvälineisiin ja -markkinoihin ajan myötä.

Mitkä ovat vipuvaikutuksella käytävän kaupankäynnin riskit?

Viputuotteilla käytävässä kaupankäynnissä on kaksi pääasiallista riskiä, joista on syytä olla tietoinen.

Knock-out-tasot. Monissa vivutetuissa tuotteissa on niin sanottuja knock-out-tasoja. Tämä tarkoittaa, että tuote muuttuu arvottomaksi, jos se saavuttaa tietyn, ennalta määritellyn arvon. Esimerkiksi tuote, jossa on 20-kertainen vipuvaikutus, voi muuttua arvottomaksi, jos kohde-etuuden hinta liikkuu 5 prosenttia väärään suuntaan.

Tuotetyyppi. Eri tuotteet ovat rakenteeltaan erilaisia. Tämä on tärkeää tunnistaa. Esimerkiksi Bull & Bear -sertifikaatin vipuvaikutus on vakio, toisin kuin Unlimited Turbon tai Mini Futuren. Tämä luo pitkän aikavälin eroosioprosessin, jota ei tapahdu esimerkiksi Mini Futuurissa.

Mitä mahdollisuuksia on käydä kauppaa vivulla?

Viputuotteilla kaupankäynnissä on monia mahdollisuuksia. Tämä edellyttää, että olet perehtynyt niiden parhaaseen käyttöön ja sinulla on riskiin mukautettu kaupankäyntistrategia. Onnistunut kaupankäynti vivutuksella voi kasvattaa voittojasi huomattavasti lyhyessä ajassa. Päiväkauppiaat ja swing-kauppiaat käyttävät usein vivutettuja tuotteita ja warrantteja kaupankäynnissään maksimoidakseen vaikutuksen pienemmällä pääomalla.

Kun käydään kauppaa vivutetuilla tuotteilla ja optiotodistuksilla, on erittäin tärkeää, että riskiprofiili on selkeästi määritelty. Stop-lossit ovat keskeisiä mahdollisten tappioiden minimoimiseksi, samoin kuin pienten positioiden ottaminen suhteessa koko salkkuun.

Tiivistelmä

Kaupankäynti vivutetuilla tuotteilla, kuten Mini Futures, Unlimited Turbot, Bull & Bear Certificates ja Warrantit, on yhtä lailla täynnä mahdollisuuksia kuin riskialttiita. Ne ovat suosittuja ja välttämättömiä välineitä aktiivisille kauppiaille ja päiväkauppiaille, jotka haluavat maksimoida tuloksen pienemmällä riskillä.

Viputuotteet ovat erittäin monimutkaisia ja vaativat täydellistä tietämystä siitä, mitkä tuotteet soveltuvat parhaiten erityyppisiin positioihin. Väärät tuotevalinnat voivat tulla nopeasti kalliiksi. Lue lisää kustakin tuotetyypistä osoitteessa www.marketmate.fi.

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Mikä viputuote on paras?

Eri viputuotteet soveltuvat erityyppiseen kaupankäyntiin. On tärkeää, että teet kotiläksysi ennen rahan sijoittamista. Viputuotteet ovat monimutkaisia välineitä.

Mitkä ovat yleisimmät viputuotteet?

Päiväkauppiaille ja swing-kauppiaille yleisimpiä ovat Unlimited Turbot ja Bull & Bear -sertifikaatit. Salkun suojaamiseen optiot ja tavalliset vanillat ovat suosittuja. Pidemmän aikavälin sijoituksiin käytetään yleisesti ETF-rahastoja.

Mitä vipuvaikutusta sinun tulisi käyttää?

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää, vaan kyse on kannan koosta ja riskinottohalusta. Mitä suurempaa vipuvaikutusta käytät sijoituksessa, sitä suurempi riski siihen liittyy.