David Bagge February 20, 2025

Sijoitusrahastot Suomessa: tilastoja, trendejä ja näkemyksiä vuodelle 2025

Sijoitusrahastot ovat monen suomalaisen sijoittajan salkun kulmakivi, mutta mitä tilastot kertovat niiden suorituskyvystä, tuotosta ja palkkioista? Muuttuvien markkinaolosuhteiden ja uusien trendien myötä on tärkeämpää kuin koskaan saada oikeat faktat pöydälle. Tässä on keskeisiä tietoja rahastoista, joiden avulla voit tehdä parempia sijoituspäätöksiä vuonna 2025.

Keskeistä rahastotilastoista Suomessa

Suomalaisten kotitalouksien rahasto-omistukset saavuttavat ennätystason: Syyskuun 2024 lopussa suomalaisten kotitalouksien sijoitukset kotimaisiin rahastoihin saavuttivat kaikkien aikojen ennätystason, 37,9 miljardia euroa.

Voimakas kasvu vuonna 2024: Suomalaiset kotitaloudet sijoittivat kotimaisiin sijoitusrahastoihin nettomääräisesti 1,6 miljardia euroa lisää vuonna 2024.

Osakerahastot hallitsevat: Osakerahastot houkuttelivat selvästi eniten sijoituksia (1,0 miljardia euroa), ja seuraavaksi eniten sijoituksia tehtiin korkorahastoihin (500 miljoonaa euroa)2.

Kotitalouksien rahasto-omistukset yhteensä: Kotitalouksien omistukset kotimaisissa sijoitusrahastoissa olivat vuoden 2024 lopussa yhteensä 38,7 miljardia euroa.

Ulkomaiset rahastot kasvattavat suosiotaan: vuonna 2024 suomalaiset kotitaloudet sijoittivat ulkomaisiin sijoitusrahastoihin 1,2 miljardia euroa lisää, ja näiden omistusten arvo kasvoi 1,0 miljardilla eurolla.

Suomalaisen rahastosäästämisen historia

Suomeen on viime vuosikymmeninä kehittynyt vahva rahastokulttuuri. Sijoitusrahastot voidaan Suomessa jakaa karkeasti avoimiin sijoitusrahastoihin ja suljettuihin rahastoihin, mukaan lukien vaihtoehtoisetsijoitusrahastot.

Avoimia rahastoja säännellään Suomen sijoitusrahastolain nojalla, eivätkä ne ole itsenäisiä oikeushenkilöitä, vaan niitä edustavat rahastonhoitajat. Nämä rahastot voidaan jakaa edelleen kahteen luokkaan:

  • Tavalliset sijoitusrahastot, jotka ovat yhteissijoitusyrityksiä (sijoitusrahasto).
  • Erikoissijoitusrahastot, jotka eivät ole yhteissijoitusyrityksiä (erikoissijoitusrahasto)3.

Sijoitusrahastosäästäminen on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa viime vuosina. Suomessa on yli 450 rekisteröityä sijoitusrahastoa, ja miljoona suomalaista on tehnyt rahastosijoituksia. Suomalaisten sijoitusrahastojen yhteenlaskettu varallisuus oli 134 miljardia euroa vuoden 2020 lopussa.

Suomalaisten rahastojen varat ajassa

Suomessa rahastovarallisuus on kasvanut viime vuosina vaikuttavasti. Pelkästään vuonna 2024 kotimaisten rahasto-omistusten arvo kasvoi yli 3 miljardilla eurolla 1,6 miljardin euron uusien sijoitusten lisäksi.

Vuoden 2023 alusta lähtien kuukausittaiset sijoitukset rahastoihin ovat olleet positiivisia. Syyskuussa 2024 suurimmat nettosijoitukset tehtiin joukkovelkakirja- ja osakerahastoihin, molempiin lähes 85 miljoonaa euroa. Eniten merkintöjä joukkovelkakirjarahastoihin tehtiin lyhytaikaisiin joukkovelkakirjarahastoihin (53 miljoonaa euroa).

Suomalaisilla kotitalouksilla on myös merkittäviä omistuksia (arviolta 25,1 miljardia euroa) kotimaisissa sijoitusrahastoissa sijoitussidonnaisten vakuutusten kautta.

Miksi rahastot ovat niin suosittuja Suomessa?

Yksinkertaisuus ja hajautus

Sijoitusrahastot ovat joustava sijoitusmuoto, jonka avulla on helppo hajauttaa säästöjä. Ostamalla rahaston sijoitat epäsuorasti osakkeista, joukkovelkakirjoista tai muista omaisuuseristä koostuvaan salkkuun, mikä pienentää riskiä verrattuna yksittäisten osakkeiden ostamiseen.

Rahastojen saatavuus

Suomalaisilla sijoittajilla on käytössään lähes 500 muissa maissa rekisteröityä sijoitusrahastoa Suomeen rekisteröityjen yli 450 sijoitusrahaston lisäksi.

Tuottopotentiaali

Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla suomalaiset institutionaaliset sijoittajat saavuttivat hedge-rahastosalkuillaan vankan tuoton, joka vaihteli 3,7 prosentista 7,7 prosenttiin.

Rahastoluokat ja niiden kehitys Suomessa

Osakerahastot

  • Osakerahastot houkuttelivat eniten sijoituksia vuonna 2024, ja niiden nettosijoitukset olivat 1,0 miljardia euroa.
  • Suomalaisten kotitalouksien omistamat ulkomaiset osakkeet tuottivat paremmin kuin kotimaiset osakkeet vuonna 2024, ja niiden tuotto oli 18 %, kun se kotimaisilla osakkeilla oli 0 %.

Korkorahastot

  • Korkorahastot saivat 500 miljoonan euron nettosijoitukset vuonna 2024.
  • Syyskuussa 2024 eniten merkintöjä tehtiin lyhytaikaisiin joukkolainarahastoihin (53 miljoonaa euroa).

Kiinteistörahastot

  • Kiinteistörahastot olivat ainoa rahastotyyppi, johon tehtiin vuonna 2024 enemmän lunastuksia kuin uusia sijoituksia, yhteensä 240 miljoonaa euroa nettomääräisesti.
  • Kotitaloudet ovat nyt tehneet nettomääräisiä lunastuksia kiinteistörahastoista 17 peräkkäisenä kuukautena, vaikka syyskuussa 2024 lunastukset kiinteistörahastoista olivatkin nettomääräisesti vähäisiä (0,3 miljoonaa euroa).

Hedge-rahastot

  • Suomen kuudella suurimmalla työeläkesijoittajalla oli hedge-rahastosijoituksia yli 25 miljardia euroa ensimmäistä kertaa vuoden 20244 puolivälissä.
  • Suomen neljästä eläkevakuutusyhtiöstä kolmanneksi suurimman Elon hedge-rahastosalkku johti kehitystä 7,7 %:n tuotolla vuoden 2024 alkupuoliskolla.

Suomalaisten kotitalouksien sijoituskäyttäytyminen

Osakkeet ja sijoitusrahastot

Vuoden 2024 lopussa kotitaloudet omistivat pörssiosakkeita 46,5 miljardin euron arvosta, jossa oli kasvua 1 % edellisvuoteen verrattuna. Kotitalouksien omistamista pörssiosakkeista suurin osa (85 %) oli kotimaisten yritysten osakkeita. Ulkomaisten osakkeiden osuus on kuitenkin kasvanut, ja niiden osuus kotitalouksien omistamista pörssiosakkeista oli 15 prosenttia vuoden 2024 lopussa, kun se vuotta aiemmin oli 13 prosenttia.

Talletukset ja korot

Vuoden 2024 lopussa suomalaisten kotitalouksien talletuskanta oli 110,2 miljardia euroa, ja talletuskannan vuotuinen kasvuvauhti oli 1,4 %. Vuoden aikana kotitaloudet siirsivät varoistaan 4,9 miljardia euroa korkeakorkoisille talletustileille, mikä oli huomattavasti vähemmän kuin edellisenä vuonna, jolloin vastaava virta oli 9,3 miljardia euroa.

Miten voit hyödyntää rahastotilastoja tullaksesi paremmaksi sijoittajaksi?

Analysoi tuottoja ja kustannuksia

  • Vertaile rahastojen historiallisia tuottoja löytääksesi ne rahastot, jotka tuottavat paremmin kuin luokkansa rahastot.
  • Tarkista maksut. Korkeat palkkiot voivat syödä suuren osan tuotosta ajan mittaan.

Hajauta salkkuasi

  • Hajauta sijoituksesi eri rahastoluokkiin ja maantieteellisille markkinoille.
  • Harkitse sekä kotimaisia että ulkomaisia rahastoja, sillä ulkomaiset osakkeet tuottivat vuonna 2024 paremmin (18 %) kuin kotimaiset (0 %).

Seuraa markkinasuuntauksia

  • Huomaa, että kiinteistörahastoista on ollut nettomääräisiä ulosvirtauksia jo pidemmän aikaa.
  • Huomaa ulkomaisten rahastojen kasvava suosio suomalaisten sijoittajien keskuudessa.

Yhteenveto

Sijoitusrahastot ovat tärkeä osa suomalaisten kotitalouksien taloutta ja helppo tapa aloittaa sijoittaminen. Niiden suosio perustuu siihen, että niiden avulla on yksinkertaista hajauttaa säästöjä, pienentää riskejä ja tehdä sijoittamisesta kaikkien ulottuvilla olevaa.

Ymmärtämällä tilastoja ja trendejä voit paitsi optimoida strategiasi, myös tunnistaa uusia mahdollisuuksia, jotka voivat tuottaa ajan mittaan enemmän tuottoa. Pitkäjänteinen näkökulma ja rahastotietoja analysoivien työkalujen käyttö voi auttaa sinua tekemään tietoisempia ja kannattavampia päätöksiä Suomen rahastomarkkinoilla.

Samankaltaiset artikkelit

Katso kaikki
February 10, 2025
Daytrading tilastot: 23 oivalluksia sinun täytyy tietää vuonna 2025
Päivän kaupankäynti on yksi dynaamisimmista ja vaativimmista kaupankäynnin muodoista rahoitusmarkkinoilla. Mutta mitä tilastot kertovat päiväkauppiaiden menestyksestä,...
February 10, 2025
ETF-tilastot: 19 näkemystä, jotka sinun on tiedettävä vuonna 2025
Exchange Traded Funds (ETF) on mullistanut tavan, jolla sekä yksityiset että institutionaaliset sijoittajat rakentavat salkkujaan. Mutta...
February 20, 2025
Pörssitilastot: 31 oivallusta, jotka sinun pitäisi saada vuonna 2025 ja sen jälkeen
Pörssi on jatkuvasti maailman taloudellisten ja poliittisten muutosten peili. Mutta mitkä ovat trendit ja tilastot vuodelle...