David Bagge November 22, 2024

Suojautuminen – Aloittelijan opas suojautumisen aloittamiseen

Suojautuminen on riskien minimointitoimenpide, joka tarkoittaa uusien positioiden avaamista olemassa olevien sijoitusten suojaamiseksi. Suojautumisen avulla tasapainotat kaksi positiota tappioiden rajoittamiseksi myymättä alkuperäisiä varoja.

Tärkeimmät kohdat

  • Suojaus suojaa kohde-etuutena olevia positioita vähentämällä epäsuotuisten hintavaihteluiden riskiä.
  • Yleisiä suojaustyyppejä ovat osake-, hyödyke- ja valuuttasuojaukset.
  • Suojautumisen yhteydessä maksetaan preemio. Tämä palkkio on pieni prosenttiosuus alkuperäisestä positiosta ja se on vivutettu.
  • Kaksi esimerkkiä suojausstrategioista ovat suora suojaus ja pairs trading.

Mitä on hedging?

Suojaus on strategia, jota käytetään suojaamaan positioita ei-toivotuilta hinnanmuutoksilta. Hedging tarkoittaa, että otetaan yksi positio, joka vähentää toisen position riskiä. Tarkoituksena on kompensoida alkuperäisen position mahdolliset tappiot suojausposition voitoilla.

Voit ajatella sitä eräänlaisena ”preemiona”, jonka maksat suojautuessasi. Sijoitat pienen prosenttiosuuden alkuperäisestä positiostasi suojauspositioon, mutta suurella vipuvaikutuksella. Esimerkkinä tästä olisi optioiden tai tavallisten vanillien käyttö, jossa vipuvaikutuksella ei ole välitöntä tyrmäystasoa vaan sen sijaan päättymispäivä.

Esimerkki suojautumisesta on, jos omistat jonkin yrityksen osakkeita ja olet huolissasi osakekurssin laskusta. Suojautuaksesi voit suojautua ostamalla myyntioption samasta osakkeesta. Jos osakkeen hinta laskee, voit käyttää myyntioptiota tappion minimoimiseksi.

Mitä suojautuminen tarkoittaa?

Suojautuminen tarkoittaa salkun suojaamista äkillisiltä markkinaliikkeiltä. Tavoitteena on luoda vakaampi strategia pienemmällä riskillä ja menettämättä mahdollisesta markkinoiden noususuhdanteesta saatavaa hyötyä. Suojautumisen tavoitteena on välttää suuret tappiot ja säilyttää salkun vakaus.

Miksi päiväkauppiaat suojautuvat?

Kauppiaat käyttävät suojautumista vähentääkseen riskitasoa lyhyellä aikavälillä. Suojautumalla voit esimerkiksi suojata salkkuasi tai suojautua valuuttariskiltä. Kauppiaat eivät suojaudu saadakseen salkkuunsa nettovoittoja vaan minimoidakseen tappiot – suojautuminen on riskien minimointistrategia.

Erilaiset suojaustyypit

On olemassa useita erilaisia suojausstrategioita tappioriskin pienentämiseksi. Seuraavassa tarkastellaan kolmea yleisintä suojaustyyppiä ja sitä, miten niitä voidaan käyttää.

Hyödykkeiden suojaus. Hyödykkeiden suojaus on strategia, jolla suojaudutaan hyödykkeiden hintojen muutoksilta. Tätä suojaustyyppiä käyttävät yritykset ja tuottajat, jotka ovat herkkiä hyödykkeiden hinnoille.

Esimerkki:Maanviljelijä voi suojautua satonsa hinnalta myymällä satoa koskevia futuureja. Näin viljelijä saa kiinteän hinnan, joka suojaa markkinoiden hinnanlaskuilta ja takaa vakaat tulot tulevasta hintakehityksestä riippumatta.

Oman pääoman suojaaminen. Osakkeiden suojausta käytetään vähentämään tappioriskiä osakesalkussa. Tämäntyyppistä suojausta käytetään suojaamaan salkun arvoa markkinoiden laskusuhdanteita vastaan.

Esimerkki: Voit ostaa myyntioptioita osakesalkkuusi. Myyntioptiot antavat sinulle oikeuden myydä osakkeet ennalta määrättyyn hintaan, mikä antaa suojaa, jos osakekurssit laskevat.

Valuuttasuojaus. Valuuttasuojauksella suojaudutaan valuuttakurssien epävarmuustekijöiltä. Yritykset, joilla on valuuttamääräisiä tuloja tai menoja, käyttävät usein tätä strategiaa valuuttariskin vähentämiseksi.

Esimerkki: Ulkomailla liiketoimintaa harjoittava yritys voi lukita valuuttakurssin termiinisopimuksella. Näin varmistetaan, että yritys voi suorittaa liiketoimia vakaalla kurssilla ja suojautua näin epäsuotuisilta valuuttakurssimuutoksilta.

Miten aloittaa suojautuminen

Näin pääset alkuun suojautumisessa:

  • Tarkoitus: Määritä riski, jota haluat vähentää.
  • Strategia. Valitse riskiprofiiliisi sopiva suojaustyyppi.
  • Valitse rahoitusvälineet. Valitse rahoitusväline, jonka käyttö on sinulle mieluisaa.
  • Laadi suunnitelma. Määrittele riskin ja palkkion rajat. Kuinka paljon preemiota kannattaa laittaa suojauspositioon?
  • Seuraa suojausta. Varmista, että suojaus toimii suunnitelman mukaisesti, ja säädä tarvittaessa.

Suojaudu eri rahoitustuotteilla

Suojautumiseen ja riskien vähentämiseen käytetään useita rahoitustuotteita. Seuraavassa on joitakin yleisimpiä niistä ja niiden hyvät ja huonot puolet.

Futuurisopimus

Fördelar
  • Turvaa kiinteän hinnan tulevaisuutta varten ja suojaa markkinoiden vaihteluilta.
Nackdelar
  • Se merkitsee sitovaa sitoutumista, eikä se ole joustava, jos markkinat kehittyvät odottamattomasti.

Optiot

Fördelar
  • Antaa oikeuden (mutta ei velvollisuutta) ostaa tai myydä kiinteään hintaan, mikä tarjoaa joustavuutta ja suojaa tappioilta.
Nackdelar
  • Kan vara dyra att köpa, speciellt vid hög marknadsvolatilitet.

Forwards

Fördelar
  • Mukautettavissa erityistarpeisiin
Nackdelar
  • Vähäinen likviditeetti ja vaikeampi jälleenmyydä kuin standardoituja futuureja.

Suojausstrategiat

Suojautumiskeinoja on useita erilaisia riippuen markkinoista ja sijoitustavoitteista.

  • Suora suojautuminen. Tämä tarkoittaa, että avaat kaksi vastakkaista positiota samassa omaisuuserässä. Suoran suojauksen etuna on, että positio pysyy koko ajan aktiivisena sen sijaan, että se suljettaisiin ja avattaisiin uudelleen paremmalla hinnalla. Kun väliaikainen negatiivinen kurssiliike on ohi, voit sulkea suojauspositiosi ja palata alkuperäiseen strategiaasi.
  • Esimerkki: Oletetaan, että olet negatiivinen OMXH25:ssä ja olet positioinut lyhyeksi. Uskot kuitenkin lyhytaikaiseen hinnannousuun, joka johtuu markkinamuutoksesta. Suoraan suojaudut ostamalla OMXH25:n osto-option.
  • Pairs-Trading. Arbitraasin muoto, jossa strategia perustuu kahden sellaisen omaisuuserän löytämiseen, joiden hintakehitys korreloi yleensä, mutta eroaa tällä hetkellä toisistaan. Toinen omaisuuseristä on tällöin yliarvostettu ja toinen aliarvostettu suhteessa toisiinsa. Tämän jälkeen otat kaksi positiota, pitkän position omaisuuserästä, jonka odotetaan nousevan, ja lyhyen position omaisuuserästä, jonka odotetaan laskevan. Strategiaa pidetään markkinaneutraalina, koska siinä otetaan sekä pitkiä että lyhyitä positioita.
  • Esimerkki: Oletetaan, että AstraZeneca ja GlaxoSmithKline korreloivat normaalisti keskenään, mutta GSK on noussut enemmän kuin AstraZeneca. Uskot, että ne palaavat normaaliin hintakorrelaatioonsa. Tällöin ostat pitkän AstraZenecan (aliarvostettu) ja lyhyen GSK:n (yliarvostettu). Kun hintasuhde normalisoituu, suljet molemmat positiot ja otat kotiin hintapoikkeamasta saadun voiton.
  • Sijoittaminen turvasatamiin. Turvasatamat ovat omaisuuseriä, joiden arvo yleensä säilyy tai nousee taloudellisen epävakauden aikana. Esimerkki tällaisesta sijoituksesta on kulta, jota käytetään usein suojautumiskeinona talouden epävarmuutta ja maailmanvaluuttojen arvon laskua vastaan.

För- och nackdelar med att hedga

Fördelar
  • Riskien minimointi. Suojautuminen suojaa suurilta tappioilta, joita ei-toivotut markkinaliikkeet aiheuttavat.
  • Joustavuus. Optioiden kaltaisten tuotteiden avulla voit hyödyntää markkinoiden nousua ja samalla rajoittaa laskua.
Nackdelar
  • Kustannukset. Suojautumiseen liittyy usein maksuja ja kustannuksia, jotka voivat vähentää kokonaistuottoa.
  • Monimutkaisuus. Suojausinstrumenttien vaikeus ja monimutkaisuus voi vaikeuttaa tehokasta suojautumista erityisesti yksityissijoittajien tai muiden kuin institutionaalisten sijoittajien kannalta.
  • Vähentynyt voittopotentiaali. Suojautuminen tappioilta vähentää myös mahdollisuutta hyötyä suotuisista markkinaliikkeistä. Suojaus itsessään on eräänlainen maksettava palkkio, jonka menetät, jos kohde-etuus kehittyy oikeaan suuntaan.

Suojautumiseen liittyvät riskit

Yksi suojauksen riski on, että maksamasi preemio johtaa voittojen pienenemiseen. Toinen riski on, että suojauksen huono hallinnointi voi johtaa tappioihin. Näiden tappioriskien vähentämiseksi on joitakin virheitä, joita haluat välttää:

  • Strategia. Ilman selkeää suojaussuunnitelmaa on vaarana, että otat suojauspositiot väärään aikaan, mikä voi tehdä suojauksesta tehotonta.
  • Liiallinen suojautuminen. Ylisuojaus rajoittaa voittopotentiaalia, koska otat pois suuren osan markkinoiden nousumahdollisuuksista.
  • Tietämyksen puute. Jos et ymmärrä suojaukseen käyttämiäsi rahoitustuotteita, otat tarpeettomia tai vakuuttamattomia positioita, jotka eivät välttämättä tarjoa haluamaasi suojaa.
  • Käyttäytyminen. Markkinat muuttuvat nopeasti. Jos et sovita suojaustasi uusiin markkinaolosuhteisiin, voit jäädä ilman tarvitsemaasi suojaa.

Tiivistelmä

Suojaus on strategia, jonka avulla sijoituksia suojataan markkinamuutoksilta vähentämällä riskiä ja vakauttamalla salkkua. Yleisiä suojaustyyppejä ovat osake-, hyödyke- ja valuuttasuojaukset. Välineinä käytetään futuureja, optioita ja termiinisopimuksia. Yleisiä virheitä ovat liiallinen suojautuminen ja puutteellinen tietämys suojaustuotteista. Onnistuminen edellyttää sekä käytettyjen rahoitusvälineiden ymmärtämistä että strategiaa, josta pidetään kiinni.

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Mitä suojautuminen tarkoittaa?

Suojautumisella tarkoitetaan sijoituksen suojaamista mahdollisilta tappioilta ottamalla vastakkainen positio siihen liittyvässä omaisuuserässä. Kun suojaudut, maksat preemiota. Tämä preemio on varsinainen sijoitus, joka on suojauspositiosi, joka on pieni prosenttiosuus peruspositiosta.

Mitä on valuuttasuojaus?

Valuuttasuojaus on strategia, jolla vähennetään valuuttakurssivaihteluista aiheutuvaa riskiä. Voit esimerkiksi käyttää termiinisopimuksia, jotka lukitsevat valuuttakurssin tulevia kauppoja varten.

Voiko suojautua sekä osakkeilta että valuutoilta?

Kyllä, sekä osakkeita että valuuttoja voi suojata. Osakkeiden suojaus voidaan tehdä esimerkiksi myyntioptioilla, kun taas valuuttasuojaus tehdään usein termiinisopimuksilla. Molemmilla strategioilla suojaudutaan ei-toivotuilta hinnanmuutoksilta kyseisillä markkinoilla.

Mitä eroa on keinottelulla ja suojautumisella?

Keinottelulla pyritään ansaitsemaan rahaa markkinoiden liikkeistä ottamalla riskiä, kun taas suojautumisessa keskitytään riskin pienentämiseen ja sijoitusten suojaamiseen ei-toivotuilta hinnanmuutoksilta.

Samankaltaiset artikkelit

Katso kaikki
November 29, 2024
Liikkeeseenlaskijat
Liikkeeseenlaskija on laitos, joka laskee liikkeeseen arvopapereita rahoitusmarkkinoilla. Liikkeeseenlaskijat laskevat liikkeeseen rahoitusjohdannaisia, kuten sertifikaatteja ja optiotodistuksia....
April 25, 2024
Markkinoiden laajuuden analysointi
Tiedämme, että Yhdysvaltoja vetävät erityisesti seitsemän suurta teknologiayhtiötä, joiden osuus S&P 500:n tämänvuotisesta noususta on 90...
April 25, 2024
Markkinoiden leveys
Useimpien alustojen avulla käyttäjä voi helposti tutkia markkinoiden laajuutta. Tämä voidaan nähdä sen perusteella, kuinka suuri...