Keskeiset kohdat
Tässä osakkeita käsittelevässä artikkelissa tarkastelemme seuraavia asioita:
- Mitä osakkeet ovat?
- Erilaiset osakkeet
- Miten osakkeita ostetaan
- Osakkeisiin sijoittamisen hyödyt
- Miten jakaa osakeomistukset

Mitä osakkeet ovat?
Osake on omistusosuus yrityksessä. Osakkeen omistaminen tarkoittaa siis sitä, että omistat osan yrityksestä. Osakkeenomistajana sinulla on näin ollen oikeus osuuteen voitoista, jotka yleensä maksetaan osinkoina. Jos yrityksen arvo nousee, myös osakkeiden arvo yleensä nousee. Voit siis hyötyä sekä arvonnoususta että mahdollisista osingoista. Osakeyhtiön osakkeiden omistajana sinulla on myös äänioikeus yhtiön yhtiökokouksissa. Näin voit vaikuttaa yhtiön strategisiin päätöksiin ja johtoryhmän valintaan.
Miten osakkeet toimivat?
Osakkeiden avulla yritykset voivat hankkia pääomaa sijoittajilta osakeomistusta vastaan. Yritys voi sitten käyttää sijoitetut rahat kasvun, kehityksen ja innovoinnin rahoittamiseen. Näin yritykset voivat kasvaa ja luoda uusia työpaikkoja ja tuottoa talouteen.
Osakkeita on erityyppisiä riippuen tavoitteestasi. Jotkin osakkeet on tarkoitettu puhtaasti sijoitustarkoituksiin, kun taas toiset antavat sinulle enemmän valtaa ja vaikutusvaltaa yrityksessä vahvemman äänioikeuden muodossa.
Maailmanlaajuisesti osakkeet ovat eräänlainen tunnemittari siitä, miten taloudella ja yrityksillä yleensä menee.

Miten päästä alkuun osakkeiden kanssa?
Osakekaupankäynnin aloittamiseen tarvitset kolme asiaa: osaketilin välittäjällä (kuten Nordnet), sijoitettavan alkupääoman, perustiedot osakkeista ja niiden kaupankäynnistä sekä kaupankäyntistrategian.
Osakekaupankäyntiin liittyy riski sijoitetun pääoman menettämisestä, joten on tärkeää, että sinulla on suunnitelma ennen sijoitusta. Suunnitelmaan tulisi sisältyä riski, jonka olet valmis ottamaan, minkä tyyppisillä osakkeilla haluat käydä kauppaa, ja aikahorisontti, jonka aikana haluat sijoittaa. Mitä lyhyempi aikahorisontti, sitä suurempi riski. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinoilla on taipumus saada hyviä tuottoja.
Kuinka käydä kauppaa ja sijoittaa osakkeisiin?
Voit ostaa tai myydä julkisesti noteeratun yhtiön osakkeita milloin tahansa. Voit tehdä tämän helposti VP-brrokerin, kuten Nordnetin, avulla. Prosessi on yksinkertainen. Määrität, kuinka monta osaketta haluat ostaa tietystä yhtiöstä ja mihin hintaan.
Kun osto on tehty, osakkeet päätyvät osakesäilöönne. Sen jälkeen voit helposti seurata osakkeen jatkuvaa hintakehitystä sekä mahdollista voittoa tai tappiota. Voit myydä osakkeita tai ostaa lisää milloin tahansa kaupankäyntiaikana. Nämä kaupankäyntiajat voivat vaihdella sen pörssin mukaan, jossa osakkeet on listattu. Pidä siksi silmällä kulloisiakin aukioloaikoja.

Fördelarna med att investera i aktier
Genom att investera i aktier ger du dina pengar en god möjlighet att växa långsiktigt. Historiskt sett ökar nämligen aktier, sett till aktieindex, mer i värde per år än inflationen gör. Det betyder att dina pengar på lång sikt ökar i nettovärde.
Det finns olika typer av aktier beroende på din riskvillighet. För den mer äventyrliga investeraren finns ett brett utbud av små eller snabbväxande bolag. Dessa är ofta mer konjunkturskänsliga och volatila än större bolag. Du kan även investera i råvaruaktier.
Därtill är det mer vanligt att stora aktiebolag ger aktieutdelning än små bolag.
Osakesijoittamisen edut
Sijoittamalla osakkeisiin annat rahoillesi hyvät mahdollisuudet kasvaa pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu siitä, että historiallisesti osakkeiden arvo on kasvanut vuodessa enemmän kuin inflaatio suhteessa pörssi-indeksiin. Tämä tarkoittaa, että pitkällä aikavälillä rahojesi nettoarvo kasvaa.
Osakkeita on erityyppisiä riippuen riskinottohalukkuudestasi. Seikkailunhaluisille sijoittajille on tarjolla laaja valikoima pieniä tai nopeasti kasvavia yrityksiä. Nämä ovat usein suhdanneherkempiä ja epävakaampia kuin suuremmat yritykset. Voit sijoittaa myös hyödykeosakkeisiin.
Lisäksi suuret pörssiyhtiöt maksavat todennäköisemmin osinkoja kuin pienet yhtiöt.
Mikä on osakeyhtiö?
Osakeyhtiö on yhtiömuoto, jossa omistus jakautuu osakkeisiin. Jos omistat esimerkiksi 0,1 prosenttia osakkeista, omistat käytännössä 0,1 prosenttia yhtiöstä ja voit saada 0,1 prosenttia osingoista. Omistamalla osakkeita sinulla sijoittajana on henkilökohtainen ja taloudellinen etu siinä, että yritys menestyy hyvin ja kasvaa.
Omistamalla yrityksen osakkeita saat osakkeenomistajana vaikutusvaltaa ja taloudellista osallistumista yrityksen toimintaan, strategiaan ja tuloksiin.
Miten osakkeita myydään?
Kun haluat myydä osakkeesi, kirjaudut sisään meklarillesi, esimerkiksi Nordnetiin. Kun klikkaat myydä, voit valita, haluatko myydä kaikki osakkeesi vai tietyn osan niistä. Myyntiä varten sinun on annettava myyntihinta. Jos joku haluaa ostaa osakkeesi tähän hintaan, kauppa tapahtuu reaaliajassa ja saat rahat suoraan tilillesi (miinus välityspalkkio ja muut mahdolliset palkkiot).
Ennen kuin myyt osakkeitasi, sinun on oltava selvillä siitä , miksi myyt niitä, ja varmistettava, että se on sijoitusstrategiasi mukaista.

Mikä on pörssi ja miten se toimii?
Osakemarkkinat ovat turvallinen paikka käydä kauppaa osakkeilla. Sitä sääntelee Finanssivalvonta, joka varmistaa, että kaikki tehdään asianmukaisesti. Pörssissä sijoittajat, yksityishenkilöt tai yhteisöt, voivat ostaa ja myydä julkisten yritysten osakkeita reaaliajassa.
Osakemarkkinoiden hinnat määräytyvät täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sinä, sijoittaja, päätät, mitä olet valmis maksamaan tai myymään osakkeesta. Osakemarkkinoilla, jotka ovat nykyään enimmäkseen digitaaliset, ostajat ja myyjät kohtaavat käydäkseen kauppaa keskenään.
Mitä eri osaketyyppejä on olemassa?
Ennen osakekauppaa on tärkeää tuntea käytettävissä olevat eri luokat. Näiden eri luokkien tarkoituksena on, että ne tarjoavat erilaisia oikeuksia sinulle omistajana.
- Tavalliset osakkeet. Yleisin tyyppi, joka antaa oikeuden osinkoihin. Tavalliset osakkeet jaetaan A-, B- ja C-osakkeisiin, jotka eroavat toisistaan osakekohtaisen äänimäärän suhteen. A-sarjan osakkeilla on yleensä eniten ääniä osaketta kohti.
- Etuoikeutetut osakkeet. Ne antavat sinulle, omistajalle, etuoikeuden osinkoihin verrattuna kantaosakkeiden omistajiin. Ne ovat myös etuoikeutettuja selvitystilassa. Niillä on kuitenkin alhaisempi äänioikeus kuin kantaosakkeilla.
- D-osakkeet. Harvinaisempi osakemuoto, joka maksaa kiinteää mutta pienempää osinkoa kuin esimerkiksi B-osakkeet.
Mitä ovat kantaosakkeet (A-, B- ja C-osakkeet) ja mikä on niiden ero?
Kantaosakkeet voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan, A-, B- ja C-osakkeisiin, ja suurin osa kaupankäynnistä tapahtuu yleensä B-osakkeilla. Eri osakeluokkien välinen ero on osakekohtainen äänimäärä.
A-osakkeiden äänimäärä on usein 10, eli yksi osake antaa kymmenen ääntä ja yksi B-osake yhden äänen. C-osakkeilla puolestaan ei usein ole äänioikeutta, mutta niillä on etuja, kuten etuoikeus osinkoihin.
A-osakkeet sopivat paremmin sijoittajille, jotka haluavat enemmän vaikutusvaltaa. Ei ole harvinaista, että johtavassa asemassa olevat henkilöt omistavat leijonanosan A-osakkeista.
Mitä ovat etuoikeutetut osakkeet?
Etuoikeutetut osakkeet antavat haltijoilleen etuoikeuden osinkoihin ja maksuun selvitystilassa. Vastineeksi niillä ei useinkaan ole äänioikeutta. Rakenteensa vuoksi tämä osaketyyppi on houkutteleva sijoittajille, jotka pitävät varmoja ja säännöllisiä maksuja tärkeämpinä kuin vaikutusvaltaa yrityksessä.
Etuoikeutetuilla osakkeilla käydään kauppaa kuten muillakin osakkeilla välittäjälläsi, ja ne merkitään etuliitteellä Pref ennen osakkeen nimeä.
Huomaa, että joidenkin etuoikeutettujen osakkeiden vaihtuvuus voi olla vähäistä, mikä voi vaikeuttaa omistuksen luovuttamista haluttuna ajankohtana. Kaupankäynti etuoikeutetuilla osakkeilla vaatii siksi pidempää valmistautumista.
Mitä ovat D-osakkeet?
D-osake on osakelaji, jonka yhtiö voi laskea liikkeeseen erityisten rahoitustarpeiden täyttämiseksi tai tiettyjen etujen tarjoamiseksi. B-osake tarjoaa mahdollisuuden suurempiin osinkoihin, kun yhtiö tekee voittoa, kun taas D-osakkeilla on varma ja ennalta määrätty osinko.
D-osakkeilla ei ole lunastushintaa, mutta niillä on ikuinen maturiteetti, mikä tekee niistä herkkiä korkotason muutoksille.
Lyhyesti sanottuna D-osakkeeseen liittyy pienempi riski, mutta myös pienempi voittomahdollisuus. Sijoittajana sinun on päätettävä, sopivatko D-osakkeet sinun sijoitusprofiiliisi.

Kuinka monta osaketta sinulla pitäisi olla?
Se, kuinka monta osaketta salkussasi pitäisi olla, on täysin subjektiivista ja riippuu viime kädessä riskinottohalustasi. Yksi tärkeä asia, joka on kuitenkin syytä tiedostaa, on se, että pienempi osakevalikoima merkitsee automaattisesti suurempaa riskiä.
Lyhyesti sanottuna, mitä enemmän osakkeita omistat, sitä lähempänä olet indeksiä. Sama pätee myös päinvastoin, varsinkin jos omistamasi osakkeet ovat pienempiä yhtiöitä. Normaali allokaatio on yleensä 8-15 eri osaketta, mieluiten eri pörssilistoilta ja eri sektoreilta. Näin hajautat riskejä mahdollisimman paljon ja annat niille samalla hyvät mahdollisuudet menestyä sekä yksittäin että yhdessä.
Milloin voit saada osinkoja osakkeista?
Osinkojen saaminen edellyttää, että kyseinen yhtiö on tehnyt asiasta päätöksen. Sinun on myös omistettava osakkeet niin sanottuna Sinkkipäivänä. Tämä on viimeinen päivä, jolloin sinun on ostettava kyseisen yhtiön osakkeita saadaksesi osinkoa.
Jos ostat osakkeita uppoamispäivän jälkeen tai itse tilinpäätöspäivänä, et ole sijoittajana oikeutettu saamaan osinkoja tilikaudelta.
Tukholman pörssissä osingot maksetaan yleensä keväällä, pääasiassa huhti-toukokuussa. Jotkin yhtiöt haluavat maksaa osinkoja houkutellakseen ja pitääkseen sijoittajia. Toiset yhtiöt taas sijoittavat voittonsa uudelleen.
Mitä eroa on osakkeiden ja rahastojen välillä?
Kun omistat osakkeen, omistat osan kyseisestä yrityksestä ja sinulla on oikeus osinkoihin sekä äänioikeus yrityksessä. Äänioikeus riippuu siitä, minkälaisen kantaosakkeen omistat.
Rahasto taas on sijoitusväline, joka koostuu osakkeiden, joukkovelkakirjojen tai muiden varojen kokoelmasta. Rahaston omistajana omistat osan rahastosta, mutta et sen osakkeita tai muita varoja.
Huomaa myös, että osakkeilla käydään kauppaa reaaliaikaisesti pörssin kaupankäyntiaikana, kun taas rahastoilla käytävä kauppa voi tapahtua tietyllä viiveellä.

Tiivistelmä
Tässä artikkelissa on annettu perusteellinen katsaus osakkeisiin, mitä ne ovat, miten niillä kannattaa käydä kauppaa ja mikä tyyppi sopii parhaiten eri kaupankäyntiprofiileihin.
Käymällä kauppaa oikeanlaisilla kantaosakkeilla eli A-, B-, C-, D- tai etuosakkeilla voit sijoittaa tavalla, joka sopii riskiprofiiliisi ja aikahorisonttiisi. Kaikki osakekauppa tapahtuu Tukholman pörssissä, ja Ruotsin rahoitusvalvontaviranomainen valvoo sitä turvallisen ja oikeudenmukaisen menettelyn varmistamiseksi. Yksityishenkilönä voit helposti käydä osakekauppaa suurimpien verkkovälittäjien, kuten Nordnetin, kautta.
Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset
Missä voin käydä kauppaa osakkeilla?
Tukholman pörssissä on laaja valikoima ruotsalaisia osakkeita. Pääset sinne Nordnetin tai Avanzan kaltaisen arvopaperivälittäjän kautta, jossa voit käydä kauppaa sekä ruotsalaisilla että ulkomaisilla osakkeilla. Pidä myös silmällä Marketmate.se-sivustoa, josta saat analyysejä ja osakevinkkejä.
Minkälaisia osakkeita on olemassa?
Tavallisia osakkeita on viittä eri tyyppiä: A-D-osakkeita ja etuoikeutettuja osakkeita. Kunkin lajin erona on osinkojen ja äänioikeuden taso.
Onko osakkeilla samat palkkiot kuin rahastoilla?
Ei, ei ole. Sijoitusrahastot perivät vuotuisen hallinnointipalkkion, kun taas osakkeista peritään vain välityspalkkio ja mahdolliset vaihtopalkkiot, kun käydään kauppaa ulkomaisilla osakkeilla.