Tervetuloa uudenlaisen viikottain julkaistavan artikkelisarjan pariin, jossa kokoan yhteen viikon aikana vaikuttavimmiksi kokemani sijoittamiseen ja markkinoihin liittyvät sisällöt. Näissä poiminnoissa keskitytään ennen kaikkea syväluotaaviin analyyseihin, pitkän formaatin haastatteluihin ja asiantuntijanäkemyksiin, jotka menevät pintaa syvemmälle – toisin kuin tyypillinen uutisvirta.
Mukana voi olla:
- 🔊 Laadukkaita podcasteja makroekonomisteilta
- 🎥 Pitkiä videohaastatteluja yritysten johdolta tai toimialan huippuosaajilta
- 📄 Kirjoituksia ja raportteja, jotka avaavat isoa kuvaa tai nostavat esiin unohtuneita yksityiskohtia
Uskon, että tällainen kuratoitu, harkiten koostettu kokonaisuus antaa sijoittajalle enemmän eväitä ymmärtää markkinoiden liikkeitä, trendejä ja riskejä kuin pelkkä uutisotsikoiden seuraaminen.
Toivon, että löydät tästä sarjasta ajattelua herättäviä näkökulmia ja sisältöjä, jotka jäävät mieleen – eivät vain seuraavaan kurssiliikkeeseen asti, vaan pidempäänkin.
Lue uusimmat poiminnat alta!
Osakemarkkinat ja makronäkymät
Make Europe Great Again | Heikkilä & Vilén Show 86
Mikaa ja Saulia on on aina mielenkiintoista kuunnella! Tällä kertaa aiheena Euroopan talous, joka on viime vuosina ollut heikossa kunnossa, kärsien yliregulaatiosta, heikosta tuottavuudesta ja yhtenäisyyden puutteesta. Yhdysvaltain kauppasota ja epävarma geopoliittinen tilanne ovat lisänneet haasteita. Kuitenkin viime aikoina on tapahtunut positiivisia muutoksia: Euroopan puolustusmenojen kasvu, Saksan massiivinen elvytyspaketti ja pyrkimykset parantaa kilpailukykyä vähentämällä sääntelyä osoittavat heräämistä. Tämä voi johtaa Euroopan talouden kasvuun ja houkutella pääomia ja osaavaa työvoimaa. Suomi hyötyisi tästä kehityksestä merkittävästi, etenkin Helsingin pörssi, joka on vahvasti Eurooppaan kytkeytynyt.
Haastateltavana on Eric Hirsch, Hamilton Lanen co-CEO. Hamilton Lane on merkittävä finanssialan toimija Private Equity -sijoitusten puolella, ja sillä on noin 800 työntekijää ja lähes biljoona dollaria hallinnoitavia varoja.
Haastattelussa keskustellaan Hamilton Lanen uudesta strategiasta siirtyä kohti tokenisoituja rahastoja. Hirsch näkee tokenisoinnin helpottavan ja nopeuttavan sijoittamista, sekä tekevän sijoitukset demokratiaisemmin saataville. Hän korostaa, että vaikka teknologia on uutta, se on säänneltyä ja tuo lisäarvoa sekä nykyisille että uusille asiakkaille. Hirsch käy läpi myös riskejä, kuten uusien kauppapaikkojen tarvetta sekä huonojen toimijoiden mahdollisuutta vahingoittaa alan mainetta. Hamilton Lane näkee tokenisoinnin pitkän tähtäimen strategiana, jonka avulla he voivat parantaa asiakaskokemusta ja laajentaa asiakaskuntaansa.
Aswath Damodaran – kannattaako dippi ostaa?
Aswath Damodaran on tunnettu rahoituksen professori ja arvostettu sijoitusasiantuntija New Yorkin Stern School of Businessista. Hänen uusimmassa videossaan hän pureutuu kontrasijoittamiseen: strategiaan, jossa toimitaan markkinoiden yleistä tunnelmaa vastaan, erityisesti markkinakorjausten ja laskujen aikana. Damodaran kuvaa neljää tapaa toteuttaa tätä: ensinnäkin suorasukainen lähestymistapa, jossa ostetaan pahimpia häviäjiä – osakkeita, sektoreita tai markkinoita – odottaen niiden elpymistä. Toinen on tekninen vastavirtaan sijoittaminen, jossa ostetaan vasta markkinoiden pohjakosketuksen jälkeen, mutta vain jos tekniset indikaattorit ja graafit vahvistavat pohjan. Kolmantena hän mainitsee valintakriteerit filtterinä, eli häviäjistä seulotaan osakkeita, joilla on järkevä hinnoittelu, kannattavuus ja riskiprofiili, jotta vältetään arvoansat. Lopuksi Damodaran esittelee opportunistisen lähestymistavan, jossa markkinoiden laskuja hyödynnetään ostamalla haluamiasi osakkeita, jotka olivat aiemmin liian kalliita. Hän korostaa, että menestyäkseen vastavirtaan sijoittamisessa tarvitaan omaa polkua kulkevaa ajattelutapaa, joustavaa mutta pitkää aikahorisonttia ja kykyä kestää markkinoiden väärään suuntaan liikkumista.
Tesla
Teslan akkuyksikön johtajan Bonne Egglestonin haastettelu
Paras tapa syventyä yksittäiseen yhtiöön on kuunnella sen ylimmän johdon esityksiä. Ja kun kaikki mahdolliset ylimmän johdon esitykset on kuunneltu, syventyä vielä syvemmälle kuuntelemalla tiettyyn tuotteeseen tai osaamisalueeseen liittyviä osaajia – yhtiön sisältä tai kyseiseltä toimialala. Tässä on hyvä esimerkki haastattelussa, jossa pääsee yksittäisen liiketoiminnon sisälle.
Tämä Egglestonin lause kuvaa hyvin myös Teslan yleistä toimintatapaa: “Part of going fast is setting yourself aggressive targets and knowing that maybe you don’t always meet every single one of them. If you did then you’re not being aggressive enough.”
Haastattelu keskittyy Teslan itse kehittämän 4680-akun tuotantoon sekä siihen liittyviin innovaatioihin. Eggleston kuvailee Teslan lähestymistapaa, joka perustuu uuden teknologian kehittämiseen tyhjästä – ei olemassa olevien ratkaisujen hyödyntämiseen. Keskeisiä innovaatioita 4680:ssa ovat olleet kuivaelektrodiprosessi, joka nopeuttaa tuotantoa ja pienentää ympäristövaikutuksia, sekä räätälöidyt elektrolyyttikoostumukset. Tesla on myös integroinut suuren osan tuotantoketjusta itse, esimerkiksi valmistamalla itse akkusolujen kuoria. Tuotannon tehokkuutta ja laatua seurataan jatkuvasti datan avulla, ja Eggleston korosti tiivistä yhteistyötä muiden Teslan tiimien kanssa.
Eggleston näkee Teslan oman akkuvalmistuksen tulevaisuuden valoisena ja odottaa merkittäviä parannuksia suorituskyvyssä ja turvallisuudessa tulevina vuosina. Uusia julkistuksia on tulossa pian ja keskustelun perusteella oma odotukseni on se, että robotaksin – Cybercabin – akku on Teslan itse kehittämänä (mahdollisesti LFP-akkukemiaan perustuva 4680 akku).