Keskeiset kohdat
Marketmate tiivistää:
- Toisin kuin tavalliset keskitetyt valuutat, kryptovaluutat ovat hajautettuja. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden taustalla ei ole mitään hallitsevaa tahoa.
- Kryptovaluutat eivät ole fyysisiä, vaan täysin digitaalisia. Kolikoita säilytetään niin sanotuissa lompakoissa.
- Kaikki kryptovaluutan transaktiot tapahtuvat niin sanotussa lohkoketjussa. Tämä on tietokanta kaikista transaktioista.
- Kryptovaluutat ovat lähes aina luonteeltaan anonyymejä tai pseudonyymejä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki transaktiot ovat julkisesti saatavilla, mutta paljastamatta niiden tekijöiden henkilöllisyyttä.
- Niille, jotka haluavat käydä aktiivisesti kauppaa kryptovaluutoilla, erilaiset rahoitusvälineet ja pörssilistatut tuotteet ovat usein sopivampia. Tämä johtuu lähinnä verotuksellisista syistä, sillä kaikki suoraan kryptovaluutalla tehtävät liiketoimet voivat olla verotuksellisesti epäedullisia, kun taas osakesäästötililtä tapahtuva kaupankäynti voi olla edullisempaa.
- Kaupankäynti kryptovaluutoilla on muodosta riippumatta hyvin riskialtista. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluutat ovat luonteeltaan erittäin epävakaita.

Miten kryptovaluutat toimivat?
Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuun – uuteen ja vallankumoukselliseen teknologiaan, joka syntyi vuonna 2009, kun salanimellä esiintyvä Satoshi Nakamoto julkaisi valkoisen kirjan siitä, mistä tuli Bitcoin.
Lohkoketju on hajautetun pääkirjan muodossa oleva tietokanta, johon kaikki transaktiot kirjataan tavalla, jota ei voida jälkikäteen muuttaa. Jokainen ”lohko” koostuu sarjasta transaktioita, ja ketjun lohkot ovat puolestaan kryptografisesti yhteydessä toisiinsa aikajärjestyksessä. Lohkoketjuja voidaan verrata sarjaan julkisia Excel-taulukkolaskentataulukoita, jotka kaikki näkevät ja joissa ei ole mahdollista tehdä muutoksia vanhoihin taulukoihin.
Jotkin kryptovaluutat luovat uusia kolikoita säännöllisesti, kun taas toisissa on ennalta määritelty määrä louhittuja kolikoita. Bitcoin on esimerkki kryptovaluutasta, jossa uusia kolikoita louhitaan jatkuvasti, kunnes kaikki 21 miljoonaa kolikkoa on louhittu. Myös Ethereum louhii uusia kolikoita, mutta sillä erotuksella, että louhittavien kolikoiden määrälle ei ole ylärajaa. Esimerkki kryptovaluutasta, jossa kaikki kolikot louhitaan etukäteen, on Ripple (XRP), jossa uusia kolikoita ei enää sen jälkeen louhita.
Joka kerta, kun joku tekee transaktion, verkon vapaaehtoisten osallistujien, niin sanottujen louhijoiden, on ratkaistava tietokoneillaan hyvin monimutkaisia matemaattisia ongelmia. Näin tehdessään he sekä vahvistavat että tallentavat transaktion lohkoketjuun. Näin luodaan ja/tai jaetaan uusia kolikoita yleisölle. Tämä prosessi tunnetaan paremmin nimellä proof of work, ja se suojaa verkkoa petoksilta ja mahdollisilta hyökkäyksiltä. Tästä ongelman ratkaiseva louhija saa korvauksen kolikoiden muodossa. Tämä kannustin on edellytys sille, että louhija voi jatkaa toimintaansa. Bitcoinissa käytetty proof of work on yleisin menetelmä louhinnassa. On olemassa myös proof of stake, joka vaatii vähemmän energiaa kuin proof of work, ja Ethereum aikoo soveltaa jälkimmäistä pitkällä aikavälillä.
Kryptoalan keskeiset termit
Kryptomaailmassa on otettu käyttöön useita uusia termejä ja käsitteitä. Seuraavassa käymme läpi joitakin yleisimpiä niistä ja mitä ne tarkalleen ottaen tarkoittavat.
- Lompakko. Lompakko on digitaalinen lompakko, johon säilytät kryptovaluuttojasi. Lompakko voi olla joko ohjelmisto, kuten sovellus, tai se voi perustua laitteistoon fyysisen laitteen, kuten USB-tikun, muodossa.
- Kryptopörssi. Täällä ostajat ja myyjät voivat vaihtaa kryptovaluuttoja keskenään maksua vastaan. Useat kryptopörssit tarjoavat myös vivutettua kaupankäyntiä, joka sopii ihmisille, jotka käyvät aktiivisesti kauppaa tai päiväkohtaista kauppaa eri kryptovaluutoilla.
- Solmu. Solmu on kryptovaluuttaverkon tietokone, joka sekä todentaa että tallentaa kopion kaikista transaktioista lohkoketjuun. Solmut ovat keskeisiä verkon turvallisuuden ylläpitämisessä. Ne vahvistavat verkon sääntöjen noudattamisen ja kaikkien transaktioiden pätevyyden.

Kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen
Kryptovaluuttoja voi ostaa ja myydä useilla eri tavoilla. Tutkimus ja tietämys ovat tässä avainasemassa, sillä eri pörsseillä ja kaupankäyntialustoilla on erilaisia etuja ja haittoja. Alla on lueteltu joitakin yleisimpiä alustoja sekä lyhyitä analyysejä, jotta sinä kauppiaana voit tehdä parempia päätöksiä henkilökohtaisten kaupankäyntimieltymystesi mukaan.
Kryptopörssit
Kansainvälisiä toimijoita, kuten Coinbase, Kraken ja Gemini, on laaja valikoima. Ennen kaupankäyntiä näissä on tärkeää tietää niiden maksut, mukaan lukien mahdolliset piilotetut maksut, ovatko ne lisensoituja ja minkä maan sääntelykehyksen alaisuudessa ne toimivat.
Edut +
Kryptopörssien edut ovat lähinnä monipuolisuus. Täällä voit käydä kryptokauppaa vipuvaikutuksella CFD:n (erosopimusten ) muodossa, ja usein voit käydä kauppaa eri kryptovaluutoilla suoraan toisiaan vastaan. Tämä avaa valtavan valikoiman päiväkauppiaille ja swing-kauppiaille vuorokauden ympäri, joka päivä.
Haitat.
Vaikka suurin osa suurista ja tunnustetuista kryptopörssioperaattoreista on hyvämaineisia, on ollut useampia tapauksia, joissa asiakkaiden rahat on viety maan alle näkemättä niitä enää koskaan. Tunnetuin tapaus on Mt Gox. Asiakkaana voit aina suojautua tältä tilanteelta pitämällä kaikki kolikot yksityisessä lompakossasi.
Toinen haitta erityisesti Ruotsin kansalaisille on verotustilanne. Kun käyt kauppaa spot-kryptovaluutalla, sinua saatetaan vaatia ilmoittamaan kaikki tekemäsi transaktiot, sekä ostot että myynnit, Ruotsin verovirastolle. Tämä voi olla hallinnollinen taakka.
Kaupankäynti pörsseissä
Erilaiset liikkeeseenlaskijat ovat ryhtyneet yhä aktiivisemmin laskemaan liikkeeseen kryptotuotteita. Tämä luo uudenlaisen ilmapiirin sijoittajille, jotka haluavat asemoitua kryptovaluuttoihin.
Edut +
Ensimmäinen etu on se, että voit käydä kauppaa suoraan pörssisäästötilisi kautta. Bitcoiniin pitkäaikaisesti sijoittaville tämä voi olla selvästi kiinnostavaa. Vältät myös riskit, joita valuutan omistaminen itse aiheuttaa. Ei ole harvinaista, että ihmiset menettävät kryptonsa tai että ne varastetaan hakkerihyökkäysten kautta.
Lisäksi kryptotuotteiden valikoima on laaja. Yleisin ja suosituin kryptotuote on seurantatuotteet, mutta voit myös käydä päiväkauppaa ja swing-kauppaa Mini Futuresin kautta.
Haitat.
Suurin haitta on kaupankäyntiaika. Koska kryptoilla käydään kauppaa 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa, kryptotuotteiden omistamiseen pörssissä liittyy erilaisia rajoituksia. Jos jotain dramaattista tapahtuu ja haluat myydä pörssin aukioloaikojen ulkopuolella, et voi.
Kaikkiin pörssissä vaihdettaviin kryptotuotteisiin liittyy vuosimaksuja. Yleensä ne ovat noin 2-3 prosenttia.
Toinen haittapuoli on se, että et fyysisesti omista itse kryptovaluuttaa. Sen sijaan omistat sen kolmannen osapuolen välityksellä. Tässä tapauksessa on siis tärkeää, että ymmärrät hyvin liikkeeseenlaskijan ja sen suoran suhteen ja mahdollisen omistusoikeuden kohde-etuuteen. Jotkut liikkeeseenlaskijat omistavat vastaavan määrän kohde-etuutena olevaa kryptovaluuttaa. Toiset ovat synteettisiä ja vain varjostavat kurssimuutoksia, mihin liittyy suurempi riski.
Miten kryptovaluuttoja säilytetään
Niille, jotka eivät käytä pörssinoteerattuja tuotteita, kuten trackereita, sijoittaakseen kryptoihin, vaan käyvät kauppaa suoraan spot-kryptovaluutoilla, on olemassa erilaisia tapoja säilyttää kolikoita. Näillä eri menetelmillä on omat hyvät ja huonot puolensa, joita käsittelemme yksityiskohtaisesti tässä artikkelissa.
Kuumat lompakot. Termi hot wallets tulee englanninkielisestä sanasta hot wallets. Kuuma lompakko on digitaalinen lompakko, joka on yhteydessä internetiin. Niiden etuna on, että niitä on helppo, kätevä ja käytännöllinen käyttää, koska ne ovat aina ”yhteydessä”. Tämä tekee siitä käytännöllisen, jos käyt usein kauppaa tai käytät kryptovaluuttoja. Koska ne ovat kuitenkin aina yhteydessä, ne altistuvat automaattisesti erilaisille turvallisuusriskeille, kuten hakkeroinnille.
Kylmät lompakot. Kylmä lompakko, toisin kuin kuuma lompakko, ei ole yhteydessä internetiin. Se voi olla USB-tikku, kiintolevy tai tavallinen paperilappu, johon on kirjoitettu avaimet. Kylmät lompakot ovat hyviä pitkäaikaiseen säilytykseen, mutta vähemmän käytännöllisiä aktiivisempiin transaktioihin. Kylmiinkin lompakoihin liittyy kuitenkin omat riskinsä. Jos kadotat kylmävarastosi, esimerkiksi jos kadotat USB-tietolevyn tai jos muste tahriintuu ja muuttuu lukukelvottomaksi, vaarana on, että et pääse enää käsiksi kolikoihisi. Tukea tai taustatoimistoa ei ole tarjolla.
Riippumatta siitä, haluatko säilyttää kolikkojasi kylmässä vai kuumassa lompakossa, on tiettyjä turvallisuusnäkökohtia, jotka on tärkeää pitää mielessä.
- Valitse aina vahva, yksilöllinen ja mieluiten pitkä salasana.
- Käytä aina täysin päivitettyä ohjelmistoa.
- Käytä kaksitekijätodennusta, jos se on käytettävissä.
- Vältä suurten rahamäärien tallentamista kuumiin lompakoihin.

Sijoitusstrategiat ja riskienhallinta
Voit soveltaa kryptovaluuttoja sijoituksiisi monin eri tavoin. Ennen kuin sijoitat kryptovaluuttoihin, on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että tunnet eri vaihtoehdot ja että kaupankäynti vastaa henkilökohtaisia kaupankäyntiasetuksiasi, aikahorisonttiasi ja riskinsietokykyäsi.
Ennen kaikkea sinun tulisi määrittää aikahorisontti, jolla haluat käydä kauppaa. Yleisin lähestymistapa on käyttää kryptovaluuttoja pitkän aikavälin salkun hajauttamiseen. Hajauttamalla täysin tai osittain korreloimattomiin omaisuuseriin voit vähentää pitkän aikavälin sijoitusriskiäsi. Voit myös sijoittaa kryptovaluuttoihin suojautumisena osakkeilta tai perinteisiltä valuutoilta – ja erityisesti epävarmempina taloudellisina aikoina tai korkeana inflaationa. Tästä huolimatta kryptovaluutat ovat ja pysyvät erittäin epävakaina markkinatilanteesta riippumatta.
Jos haluat ostaa kryptovaluuttoja pitkällä aikavälillä, sinun on valittava , miten niihin tarkalleen ottaen sijoitetaan. On olemassa useita houkuttelevia kryptojen liikkeeseenlaskijoita, joilta voit ostaa tiettyjä kohde-etuutena olevia kryptovaluuttoja vuotuista hallinnointipalkkiota vastaan, joka on usein 2-3 prosentin välillä. Tämä voi olla erityisen houkutteleva sijoitusvaihtoehto niille, jotka:
- Eivät halua omistaa oikeita kryptovaluuttoja ja niihin liittyviä riskejä.
- joilla on osakesäästötili esimerkiksi Nordnetissä.
Niille, jotka haluavat käydä kauppaa kryptovaluutoilla aktiivisemmin tai daytrading- tai swing-kaupankäyntinä, on parempi käydä kauppaa joko suoraan kryptopörssin kautta tai myös Nordnetin pörssikauppatuotteiden, kuten Mini Futuresin viputuotteiden, kautta. Huomaa kuitenkin, että kun käydään kauppaa kryptoilla pörssin kautta, kaupankäynti rajoittuu pörssin aukioloaikoihin. Silloin on vaarana, että juuttuu positioon, kunnes pörssi aukeaa uudelleen.

Oikeudelliset näkökohdat ja verosäännöt
Suomessa kryptovaluutat katsotaan Verohallinnon (Vero) mukaan varoiksi. Tämä tarkoittaa, että olet velvollinen maksamaan veroa kaikista kryptovaluuttojen kaupankäynnistä saaduista voitoista riippumatta siitä, kävitkö kauppaa aktiivisesti vai pitkällä aikavälillä. Pääomavoittovero Suomessa on joko 30 tai 34 prosenttia riippuen voittosi suuruudesta. Kaikki kryptovaluuttoihin liittyvät transaktiot, eli kryptovaluuttojen ostaminen, myyminen, vaihtaminen tai käyttäminen maksuvälineenä, on ilmoitettava veroilmoituksessasi. Tämä sisältää kaupan päivämäärän, osto- ja myyntihinnat sekä kunkin transaktion voiton tai tappion.
Veroilmoituksen tarkistuslista
- Asiakirjat. On sinun vastuullasi pitää kirjaa kaikista tekemistäsi liiketoimista. Monet kryptopörssit tarjoavat mahdollisuuden ladata Excel-raportteja koko kaupankäyntihistoriastasi. Tämä on ominaisuus, joka saattaa olla tutkimisen arvoinen ennen kryptopörssin valintaa. Lisäksi jokaisen transaktion valuuttakurssit on dokumentoitava. Koska kryptovaluutoilla käydään usein kauppaa Yhdysvaltain dollareina ja verot Suomessa lasketaan euroina (EUR), sinun on kirjattava huolellisesti jokaisen transaktion arvo sekä Yhdysvaltain dollareina että euroina senhetkisen valuuttakurssin perusteella.
- Laskelmat. Kerää kaikki hankinta- ja myyntiarvot voiton tai tappion laskemista varten.
- Oikeat lomakkeet. Ilmoita tiedot veroilmoituksen oikeassa kohdassa. Yleensä käytetään pääomatuloja koskevaa osiota.
- Määräaika. Anna veroilmoitus ajoissa, jotta vältät sakot tai viivästysmaksut.
Ennen kuin sijoitat suuria summia kryptovaluuttoihin, voi olla viisasta konsultoida veroasiantuntijaa varmistaaksesi, että noudatat sovellettavia sääntöjä.
Kaupankäynti rahoitusvälineiden kautta
Jos käydään kauppaa kryptovaluutoilla rahoitustuotteiden, kuten Mini Futuresin, trackereiden tai ETF:ien, kautta esimerkiksi Nordnetin kautta, verosäännöt ovat samat kuin muunkinlaisissa sijoituksissa. Jos sinulla on tavallinen arvopaperitili, sinua verotetaan pääomatuloverokannan mukaan. Jos taas käydään kauppaa osakesäästötilin tai kapitalisaatiovakuutuksen kautta, sovelletaan kyseisille tilityypeille ominaisia sääntöjä ja verokantoja.
Kryptovaluuttojen tulevaisuus
Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia ovat uuden liikkeen keskiössä. Monet kannattavat sen leviämistä, kun taas toiset suhtautuvat ilmiöön edelleen epäilevästi. Niin tai näin, itse infrastruktuuriin virtaa tasaisia ja säännöllisiä investointeja. Ne auttavat kasvattamaan lohkoketjuteknologiaan ja kryptovaluuttoihin liittyviä mahdollisuuksia.
Joitakin tekijöitä, joilla voi olla jatkuva myönteinen vaikutus kryptoon liittyviin innovaatioihin, ovat:
Hajautetut palvelut (DeFi). Nämä ovat alustoja, joilla voit itse lainata, lainata tai käydä kauppaa ilman perinteisiä kolmannen osapuolen toimijoita.
Integraatio rahoitusalan kanssa. Yhä useammat perinteiset finanssialan toimijat ja instituutiot ottavat kryptovaluutat osaksi tarjontaansa.
Tekniset parannukset. Mitä optimoidumpia, kustannus- ja energiatehokkaampia nykyisistä kryptoihin liittyvistä ratkaisuista tulee, sitä houkuttelevampi ja skaalautuvampi kryptoihin liittyvä infrastruktuuri on. Sama pätee uusiin innovaatioihin, jotka varojen ja ominaisuuksien lisääntymisen myötä lisäävät kiinnostusta ja kryptoihin liittyviä sovelluksia.
Sääntely. Selkeämpi ja käytännöllisempi sääntely voi lisätä koko toimialan uskottavuutta yksityishenkilöiden, yritysten ja hallitusten taholta.

Tiivistelmä
Olet nyt saanut perusteellisen perehdytyksen kryptovaluuttoihin ja niiden toimintaan sekä niiden lohkoketjuihin perustuvan käytännön rakenteen kautta että sen kautta, mitä erityisesti on otettava huomioon kryptovaluuttoihin sijoittamisessa.
Kryptovaluuttoihin liittyy monia etuja ja mahdollisuuksia, mutta myös suuria riskejä ja epävakaita kurssimuutoksia. Kaikki tämä, mukaan lukien kryptoihin liittyvä verolainsäädäntö, on olennaista tietää ennen kuin sijoittaa rahansa kryptovaluuttoihin.
Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset
Mitä eroa on kryptovaluutalla ja perinteisellä valuutalla?
Kryptovaluutat ovat digitaalisia ja käyttävät kryptografiaa transaktioiden turvaamiseen, kun taas perinteiset valuutat (kuten Yhdysvaltain dollari tai euro) ovat fyysisiä ja usein hallituksen tai keskuspankin tukemia. Kryptovaluutat toimivat lohkoketjuteknologiaan perustuvissa hajautetuissa verkoissa, mikä erottaa ne perinteisistä, keskitetysti valvotuista valuutoista.
Miten ostan ensimmäisen kryptovaluutan?
Ostaaksesi kryptovaluuttoja sinun on rekisteröidyttävä kryptopörssiin, todennettava henkilöllisyytesi ja talletettava rahaa (joko pankkisiirrolla tai luottokortilla). Kun rahat ovat tililläsi pörssissä, voit ostaa kryptovaluuttoja tekemällä tilauksen haluamastasi valuutasta.
Onko kryptovaluuttoihin sijoittaminen turvallista?
Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen liittyy suuri riski, mukaan lukien riski pääoman täydellisestä menettämisestä, johtuen niiden volatiliteetista ja vielä nuorista kryptomarkkinoista. Siksi on tärkeää tehdä perusteellinen tutkimus ja sijoittaa vain rahaa, jonka menettämiseen sinulla on varaa. Turvallisten lompakoiden ja hyvämaineisten pörssien käyttäminen voi myös auttaa suojaamaan sijoituksiasi.
Mikä on kryptolompakko ja miksi tarvitsen sellaisen?
Kryptolompakko on digitaalinen lompakko, jota käytetään kryptovaluuttojen tallentamiseen, lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Lompakko sisältää yksityiset avaimet. Ne ovat eräänlainen salaus, jonka avulla pääset käsiksi kolikoihisi. On tärkeää, että lompakko on aina turvassa, jotta voit suojata varojasi hakkeroinnilta ja muulta luvattomalta käytöltä.
Miten markkinoiden epävakaus vaikuttaa kryptovaluuttoihin?
Kryptovaluutat ovat erittäin epävakaita verrattuna perinteisiin rahoitusvaroihin. Niiden arvo voi muuttua dramaattisesti hyvin lyhyessä ajassa, mikä johtuu usein sellaisista tekijöistä kuin markkinatunnelmat, sääntelyuutiset, teknologiset muutokset ja markkinaspekulaatiot. Tämä volatiliteetti voi luoda sijoittajille sekä mahdollisuuksia että riskejä.
Pitääkö minun maksaa veroa kryptovaluuttakaupasta saamistani voitoista?
Monissa maissa kryptovaluuttakaupasta saatavat voitot katsotaan pääomavoitoiksi ja ovat siten veronalaisia. On tärkeää pitää kirjaa kaikista liiketoimista ja ilmoittaa voitot vuotuisessa veroilmoituksessasi. Verosäännöt voivat vaihdella suuresti maasta toiseen, joten on suositeltavaa neuvotella veroasiantuntijan kanssa.