Nyckelpunkter
Lyhyesti sanottuna keskustelemme seuraavista asioista:
- Mitä ovat raaka-aineet?
- Erilaiset raaka-ainetyypit
- Mitkä tekijät vaikuttavat raaka-aineiden hintaan
- Mitä hyödykkeet ovat kaupankäynnissä?
- Kuinka käydä menestyksekästä kauppaa hyödykkeillä
- Mitkä pörssilistatut tuotteet soveltuvat parhaiten hyödykkeisiin sijoittamiseen?
Raaka-aineet – Fyysiset hyödykkeet
Raaka-aineet ovat suoraan luonnosta saatavia luonnollisia aineita. Niitä käytetään pääasiassa tavaroiden ja energian tuottamiseen, ja niihin kuuluvat muun muassa öljy, kaasu, kulta, hopea ja kupari, mutta myös puuvilla ja kahvi.
Raaka-aineet ovat monien keskeisten yhteiskunnallisten toimintojen perusta. Esimerkiksi öljystä valmistetaan bensiiniä ja puuvillasta ommellaan vaatteita. Siksi raaka-aineet ovat sekä merkityksellisiä että erittäin suosittuja maailmanmarkkinoilla.
Hyödykkeiden hinnat voivat vaihdella suuresti, ja ne perustuvat pääasiassa sellaisiin tekijöihin kuin tarjonta ja kysyntä, geopolitiikka ja taloudellinen tunnelma.
Mitä hyödykkeet tarkoittavat kaupankäynnissä?
Hyödykkeet ovat maailmantalouden perustavanlaatuinen voiteluaine. Koska hyödykkeiden hinnat vaihtelevat usein, hyödykkeisiin sijoittaminen – hyödykeosakkeiden, johdannaisten tai pörssilistattujen tuotteiden muodossa – on yrityksille keskeinen tapa tasapainottaa riskejään.
Esimerkiksi kahvin tuottaja voi vakauttaa liikevaihtoaan ja saada tasaisempaa virtausta myymällä kahvia lyhyeksi. Tällöin ne eivät joudu tappiolle, jos kahvin hinta laskee jyrkästi.
Rahoituksessa puhutaan kovista (maasta louhituista) ja pehmeistä (maataloushyödykkeistä) hyödykkeistä.

Erilaiset raaka-aineet
Raaka-aineet jaetaan yleensä kahteen luokkaan: pehmeisiin ja koviin raaka-aineisiin.
Kovia raaka-aineita ovat ne, jotka saadaan maasta tai luonnosta. Niitä ovat mineraalit, kuten kulta, kupari ja muut metallit, sekä energiahyödykkeet, kuten maakaasu ja öljy.
Pehmeitä raaka-aineita taas ovat maataloustuotteet ja kotieläimet. Sokeri, puuvilla ja kahvi ovat tyypillisiä esimerkkejä, samoin naudan- ja sianliha.
Sekä pehmeät että kovat hyödykkeet ovat kansainvälisen infrastruktuurin ja kaupan kulmakiviä, ja siksi ne ovat erittäin tärkeitä maailmantalouden osia.
Pehmeät hyödykkeet
Pehmeisiin hyödykkeisiin kuuluvat maataloustuotteet ja kotieläimet eli lyhyesti sanottuna orgaaniset asiat, jotka kasvavat ja jotka voidaan korjata tai teurastaa. Tähän luokkaan kuuluvat kahvi, puuvilla, sokeri, vehnä ja maissi, mutta myös naudan- ja sianliha.
Pehmeät hyödykkeet ovat niin sanottuja vastasyklisiä omaisuuseriä, ja niitä käytetään usein suojautumiskeinona osakemarkkinoita vastaan yleensä. Pitkän aikavälin sijoituksia pehmeisiin hyödykkeisiin tulisi kuitenkin välttää, sillä ne eivät säilytä arvoa kuten kovat hyödykkeet eivätkä tarjoa tuottoa kuten osakkeet.

Kovat hyödykkeet
Kovat hyödykkeet ovat luonnonvaroja, jotka louhitaan tai louhitaan maasta. Niitä ovat pääasiassa mineraalit, kuten kulta, kupari, platina ja muut metallit, mutta myös energiahyödykkeet, kuten maakaasu ja raakaöljy.
Koviin hyödykkeisiin sijoittamisessa on kolme pääetua. Pitämällä hyödykkeitä pitkäaikaisessa salkussasi voit
- monipuolistaa omistustasi ja vähentää siten riskiä
- suojautua inflaatiota vastaan
- välttää yritysriskiä, koska käydään kauppaa yleisellä omaisuuserällä eikä yrityksellä, jota voidaan hallita eri tavoin.
Toisin kuin pehmeät hyödykkeet, kovat hyödykkeet säilyttävät arvon.

Mitkä tekijät vaikuttavat hyödykkeisiin?
Hyödykkeiden hintoja ohjaavat monet tekijät, joista toiset vaikuttavat enemmän kuin toiset. Yleisesti ottaen tärkeimmät hintoihin vaikuttavat tekijät ovat seuraavat
- Geopoliittiset tapahtumat. Sodat ja poliittinen epävarmuus kauppasaartojen ja pakotteiden muodossa hyödykerikkaissa maissa voivat aiheuttaa ongelmia louhinnalle ja jakelulle.
- Sää ja luonnonkatastrofit.
- Talouskasvu. Suurten kehittyvien talouksien voimakas kysyntä nostaa hintoja.
- Valuuttakurssit. Useimmilla hyödykkeillä käydään kauppaa Yhdysvaltain dollareina, joten valuuttakurssimuutokset vaikuttavat hintoihin.
- Korot. Matalat korot lisäävät investointihalukkuutta ja päinvastoin.
- Inflaatio. Ehkä tärkein parametri.
Uutisten ja talousuutisten seuraaminen on paras tapa pysyä ajan tasalla hyödykkeisiin vaikuttavista asioista.
Historiken bakom råvaruhandeln
Handel i råvaror har en lång historia. Den första officiella råvarubörsen grundades i Japan 1697, men bevis finns att ris handlades med så kallade terminer i Kina redan för 6000 år sedan. Råvarubörserna uppfanns som en möjlighet för bönder att minska sin ekonomiska risk.
Genom att på förhand komma överens om priset på exempelvis vete kunde en vetebonde garantera en viss intäkt oavsett hur skörden slog ut. Det skapade en trygghet och förutsägbarhet för både bonden och köparen av skörden.
Den mest kända råvarubörsen idag är Chicago Mercantile Exchnage (CME) i USA där spekulanter agerar mellanhand mellan köparen och säljaren.
Hyödykekaupan historia
Hyödykekaupalla on pitkä historia. Ensimmäinen virallinen hyödykepörssi perustettiin Japaniin vuonna 1697, mutta on todisteita siitä, että Kiinassa käytiin kauppaa riisillä futuurien avulla jo 6000 vuotta sitten. Hyödykepörssit keksittiin keinoksi, jolla maanviljelijät pystyivät vähentämään taloudellisia riskejään.
Sopimalla etukäteen esimerkiksi vehnän hinnasta vehnänviljelijä pystyi takaamaan tietyn tulotason riippumatta siitä, miten sato kehittyi. Tämä loi turvallisuutta ja ennustettavuutta sekä viljelijälle että sadon ostajalle.
Tunnetuin hyödykepörssi on nykyään Chicagon Mercantile Exchange (CME) Yhdysvalloissa, jossa keinottelijat toimivat välittäjinä ostajan ja myyjän välillä.
Miten hyödykkeillä käydään kauppaa?
Käytännön syistä on huomattavasti helpompaa sijoittaa hyödykkeisiin rahoitusvälineiden kautta. Helpoin tapa on löytää sopiva pörssikaupankäyntituote, joka vastaa sijoitusprofiiliasi. Nämä voivat vaihdella minifutuureista, rahastoista ja trackereista ETF:iin ja optioihin riippuen sijoituksen tehtävästä ja aikahorisontista.
Kun ostat hyödykkeen rahoitusvälineen muodossa, tämä heijastaa hyödykkeen kehitystä riippuen ostosi taustalla olevista tekijöistä, eli siitä, menitkö pitkälle vai lyhyelle, käytitkö vipuvaikutusta, sekä pörssinoteeratun tuotteen taustalla olevasta rakenteesta. Tee siis aina huolellinen tutkimus ennen sijoittamista.
Missä käydä kauppaa hyödykkeillä?
Voit käydä kauppaa raaka-aineilla useimmissa suurimmissa ruotsalaisissa VP-välittäjissä, kuten Nordnetissä, mutta myös pankeissa, kuten Saxo Bankissa. Nämä tarjoavat laajan valikoiman sekä kohde-etuutena olevia hyödykkeitä että tuotetyyppejä, erityisesti rahastoja, ETF:iä, trackereitä ja ETP:itä, jotka kaikki sopivat parhaiten kaupankäyntiprofiiliisi, riskitasoosi ja aikahorisonttiisi.
Voit myös käydä hyödykekauppaa CFD-kaupoilla IG:ssä ja CMC Marketsissa.
Esimerkiksi Nordnetin etuna on, että voit käydä kauppaa osakesäästötilin kautta. CFD-kaupankäyntiin sovelletaan joskus erilaisia veroehtoja.
Voit myös ostaa hyödykkeitä suoraan spot-markkinoilta. Tällöin saat hyödykkeen suoraan käteismaksun yhteydessä.

Kaupankäynti hyödykkeillä spot-markkinoilla
Jos haluat fyysisesti omistaa hyödykkeesi, spot-markkinat ovat oikea tapa toimia. Täällä ostat suoran kohde-etuuden, kuten vehnän, ja saat fyysisen tuotteen suoraan maksun yhteydessä. Se on pörssilistattujen tuotteiden täydellinen vastakohta.
Spot-markkinoilla teollisuus ja tuottajat ostavat ja myyvät fyysisiä hyödykkeitä suoraan. Kyseessä voi olla tehdas, joka tarvitsee kuparia tuotteidensa valmistukseen, tai kaivosyhtiö, joka haluaa myydä louhimansa kuparin. Ne voivat sitten tehdä maksuja suoraan.
Spot-markkinoiden etuna on se, että ne takaavat tietynlaisen nopean ja turvallisen kaupankäynnin suurille fyysisille määrille.
Kaupankäynti hyödykkeillä futuurimarkkinoilla
Futuurisopimuksella varmistetaan, että tietty määrä hyödykettä voidaan ostaa tai myydä ennalta määrättyyn hintaan ennalta määrättyyn päivään mennessä. Esimerkiksi 15 tonnia maissia hintaan 0,114 euroa kilolta, voimassa 29. toukokuuta 2027.
Futuurimarkkinoilla ei käydä kauppaa fyysisellä hyödykkeellä, vaan ainoastaan futuurisopimuksilla. Tämä mahdollistaa keinottelun, sillä futuurisopimuksilla voidaan käydä kauppaa laajasti ennen toimituspäivää.
Futuurisopimuksia käyttävät laajalti yritykset, jotka haluavat vaihtaa fyysisiä hyödykkeitä kauempana tulevaisuudessa. Lisäksi se on hyvin yleinen keinottelu- ja suojautumisväline.
Ryhdy hyödykevaihdon asiantuntijaksi
Jotta voit menestyä hyödykekaupassa, tarvitset vankkaa tietämystä aiheesta. Se edellyttää perusteellista ymmärrystä siitä, mitä hyödykkeet ovat, miten ne vaikuttavat maailmantalouteen ja ovat vuorovaikutuksessa sen kanssa ja mitkä tuotteet sopivat parhaiten yksilölliseen kaupankäyntiisi. Lisäksi tekniset analyysit ovat tärkeitä, sillä hyödykkeet eivät sovellu pitkäaikaiseen ostamiseen ja pitämiseen.
Marketmate.se on erinomainen alusta niille, jotka haluavat kehittää hyödykekauppataitojaan. Täällä sekä Vontobel että toimituksemme jakavat säännöllisesti hyödykeartikkeleita ja -analyysejä. Marketmate on alusta niille, jotka käyvät aktiivisesti kauppaa pörssissä, olipa kyse sitten päivä- tai swing-kaupankäynnistä.
Yhteenveto kurssista
Sinulla on nyt hyvä johdanto siihen, mitä hyödykkeet tarkalleen ottaen ovat, niiden historiaan, mikä vaikuttaa niiden hintoihin, missä voit käydä kauppaa hyödykkeillä ja miten voit parhaiten lähestyä hyödykekauppaa pörssissä menestyksekkäiden tulosten saavuttamiseksi.
Kaupankäynti hyödykkeillä on erittäin jännittävä osa kaupankäyntiä. Ei ole turhaa, että se on yksi maailman pörssien likvideimmistä luokista.
Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset
Mitä ovat hyödykkeiden hinnat?
Hyödykkeiden hinta kertoo tiettyjen raaka-aineiden, kuten kullan, öljyn tai puuvillan, viimeisimmän arvon. Hinta muuttuu jatkuvasti riippuen monista tekijöistä, kuten inflaatiosta, tarjonnasta ja kysynnästä sekä geopoliittisista syistä. Pörssilistattujen tuotteiden hinnan ei tarvitse vastata kohde-etuutena olevan raaka-aineen hintaa.
Mitä ovat hyödykefutuurit?
Hyödykefutuurit antavat sinulle oikeuden ostaa tai myydä tietyn laatuista hyödykettä ennalta määrättyyn hintaan ennalta määrättyyn päivään mennessä. Futuurisopimuksella itsellään on itseisarvo, ja sitä voidaan ostaa ja myydä toimituspäivään asti.
Millä hyödykkeillä voi käydä kauppaa?
Yksityissijoittajien yleisin tapa käydä kauppaa raaka-aineilla on pörssilistattujen tuotteiden kautta hyvin valitun VP-välittäjän, kuten Nordnetin, kautta. Niille, jotka haluavat ostaa fyysisiä raaka-aineita, spot-markkinat ovat oikea paikka.
Mitkä kaupankäyntivälineet soveltuvat parhaiten hyödykekauppaan?
Hyödykkeisiin on tarjolla laaja valikoima pörssilistattuja tuotteita, kuten Unlimited Turboja, rahastoja, ETF:iä, trackereitä ja optioita. Se, mikä on sopivin, riippuu kaupankäynnin mieltymyksistäsi, riskinsietokyvystäsi ja aikahorisontistasi. Lue lisätietoja eri pörssilistatuista tuotteista Marketmate.com-sivustolta.
Miksi käydä kauppaa hyödykkeillä?
Hyödykkeet ovat vastasyklisiä ja usein hyviä jaksottaisia sijoituksia, kun osakemarkkinoilla menee huonosti. Koska ne ovat itsenäisiä aineita, niihin eivät vaikuta yritysten