DAX-indeksi on yksi suomalaisten treidaajien suosituimmista treidauskohteista. DAX-indeksi koostuu 40:stä merkittävästä saksalaisesta yhtiöistä, joiden pörssivaihto ja likviditeetti ovat parhaita. Suurimpian indeksiin kuuluvia yhtiöitä ovat SAP, Siemens, Deutsche Telekom, Airbus ja Allianz. Tämän lisäksi indeksiin kuuluu mm. merkittäviä autoyhtiöitä, kuten Volkswagen, BMW ja Mercedes. Indeksi on tärkeä indikaattori Saksan osakemarkkinoiden yleisestä kehityksestä, mutta myös koko Euroopan kehityksestä. DAX-indeksiä käytetään usein vertailukohtana eurooppalaisten osakesalkkujen ja sijoitusten kehityksen mittaamisessa ja vertailussa.
Saksan pörssi ja päivän kurssimuutokset
DAX heijastaa Saksan vientivetoista, valmistukseen ja teknologiaan keskittyvää talousrakennetta.
DAX-indeksi painottuu vahvasti teollisuuteen, autoteollisuuteen, rahoitus- ja vakuutusalaan sekä terveydenhuoltoon ja teknologiaan. Saksan talouden rakenteen mukaisesti indeksissä korostuvat erityisesti globaalisti toimivat teollisuusjätit, kuten Siemens, BASF ja Volkswagen. Lisäksi ohjelmistoala (esim. SAP), vakuutus- ja pankkisektori (Allianz, Deutsche Bank) sekä lääke- ja kemianteollisuus (Bayer, Merck) muodostavat merkittäviä painopisteitä. Kuluttajatuotteiden ja verkkokaupan rooli on pienempi, mutta kasvussa.
Treidaaminen DAX-indeksillä tai sen osakkeilla
Suomalainen sijoittaja voi tehdä kauppaa DAX-indeksillä tai osalla indeksin osakkeista käyttämällä Helsingin pörssiin listattuja pörssilistattuja tuotteita, ns. ETP-tuotteita (Exchange Traded Products). Pörssilistattuja tuotteita ovat mm. Unlimited turbot, Bull & Bear -sertifikaatit ja minifutuurit.
Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla on samanlaista kuin osakekauppa, mutta kauppa tehdään yleensä markkinatakaajan kanssa, ei muiden yksityishenkilöiden kanssa. Tuotteiden liikkeeseenlaskija tarjoaa tuotteille markkinatakauksen, eli asettaa osto- ja myyntihinnat. Kauppaa voi tehdä oman osakevälittäjän, esim. Nordnetin kautta.
Pörssilistatut tuotteet seuraavat niiden kohde-etuuden hinnan kehitystä, joko ilman vipua tai vipuvaikutuksella. Tarkasta tuotteen tiedoista ennen sijoituksen tekoa millainen vipu ja millaiset kustannukset siihen liittyvät.